TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yapılandırmacı Öğrenme Konusunda Öğretmen Adaylarının Yeterliği Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/nwsaedu/article/view/5000063053/5000059202


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 325 Öğretim Yöntem ve Teknikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Yeşilyurt, E. (2013). Yapılandırmacı öğrenme konusunda öğretmen adaylarının yeterliği ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. NWSA-Education Sciences, 8(2), 285-307. http://dx.doi.org/10.12739/NWSA.2013.8.2.1C0588


Geliştiren/Uyarlayan: Etem Yeşilyurt


Yıl: 2013


Kaynak Adı: Yapılandırmacı öğrenme konusunda öğretmen adaylarının yeterliği ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi: Education Sciences


Cilt: 8


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 285-307


Kimlere Uygulanabilir: Öğretmen Adaylarına


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin görünüş ve kapsam geçerliği uzman görüşüyle, yapı geçerliği ise açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleriyle yapılmıştır. Ölçeğin güvenirliği Cronbach Alpha, eşdeğer form, tekrar test ve iki yarı test güvenirliği test edilmiştir. Sonuç olarak, geliştirilen bu ölçme aracının, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme kuramına ilişkin bilişsel farkındalık düzeyinin belirlenmesinde kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir veri toplama aracı olduğu söylenebilir.


Geçerlik:

Geçerlidir.


Güvenirlik:

İç tutarlık katsayısı Cronbach Alpha’nın ölçeğin faktörlerinde ,918 ile ,814 arasında değiştiği, ölçeğin genelinde ise bu değerin ,979 olduğu tespit edilmiştir (revize edilen ölçekte yer alan faktörlerin Cronbach Alpha değerleri ,878 ile ,574 arasında olup, bu değer ölçeğin genelinde ise ,940’tır). Ortaya çıkan bu değerler, ölçeğin güvenirlik düzeyi için kabul edilebilir değerler olarak yorumlanabilir. Tablo 3’ten de görüldüğü gibi eşdeğer iki ölçek (ölçek 1: Yeşilyurt; ölçek 2: Arkün veAşkar) arasında (r=,554, p<,05) pozitif yönlü, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Elde edilen bulgu, her iki ölçeğin de ölçülmek istenilen konu veya özellikleri ölçmede kullanılabileceğini göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi