Stratejik Planlama Farkındalığı Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 430 Yönetim ve Organizasyon
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Yakut, H. ve Korkmazyürek, H. (2012). Stratejik planlama farkındalığı için bir ölçek geliştirme çalışması: Güvenirliği ve geçerliği. Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2), 159-170.
Geliştiren/Uyarlayan: Haluk KORKMAZYÜREK, Hilal YAKUT
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Stratejik planlama farkındalığı için bir ölçek geliştirme çalışması: Güvenirliği ve geçerliği
Dergi: Çağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 9
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 159-170
Sorumlu Yazar: Hilal Yakut
Ölçülen Özellikler: Farkındalık, Strateşik planlama algısı
Alt Boyutlar: Algı, Bilgi, Süreç
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
31 madde ve 3 alt boyut
Algı(11 )Belediye çalışanlarına stratejik planlama çalışmalarının ne anlam ifade ettiği tespit edilmek istenmiştir.
Süreç(13) Belediye çalışanlarının stratejik planlamanın işleyişi ve uygulama süreci konusundaki bilgileri test edilerek, çalışanların kendi belediyelerindeki stratejik planlama süreçleri sorgulanmıştır.
Bilgi(7) Çalışanların kendi belediyeleri içerisindeki stratejik planlama çalışmaları hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarının ortaya çıkarılmasıdır.
Kimlere Uygulanabilir: Belediye çalışanları
Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 31 ile 155 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir
Geçerlik:
Ölçeğin faktör yapısını doğrulamak amacıyla AMOS 16.0 programı kullanılarak doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Analiz sırasında, ilişkisiz, birincil seviye, ikincil seviye ve tek faktörlü modeller test edilerek Stratejik Planlama Farkındalığı Ölçeği’ne hangi modelin daha uygun olduğuna karar verilmeye çalışılmıştır.
Güvenirlik:
Ön çalışma için belirlenen 60 örneklemde, Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı .92 olarak hesaplanmıştır. KMO ve Barlett testine göre 60 örneklemin faktör analizi için uygun olduğu görülmüştür. Buna göre KMO örneklem uygunluğu .702, Barlett testi ise anlamlı çıkmıştır (p< .05). Bu 3 grup, toplamda 31 sorudan oluşan ölçeğin faktör analizi sonuçlarına göre ölçek 8 faktörlü çıkmıştır ve yapının açıkladığı varyans % 77,163’dür.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr