Üstün Yetenekli Eğitime İlişkin Tutum Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://dergipark.ulakbim.gov.tr/erzisosbil/article/viewFile/5000035713/5000034636
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 345 Özel Eğitim
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Tortop, H. S. (2012). Üstün Yetenekli Eğitime İlişkin Tutum Ölçeği Uyarlama Çalışması. Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5(1), 89-106.
Geliştiren/Uyarlayan: H. Said TORTOP
Yıl: 2012
Kaynak Adı: Üstün Yetenekli Eğitime İlişkin Tutum Ölçeği Uyarlama Çalışması
Dergi: Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Cilt: 5
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 89-106
Sorumlu Yazar: H. Said Toptop
Ölçülen Özellikler: Üstün Yetenekli Eğitim
Alt Boyutlar: ÖYSOB, SAB, ÜİYDB, ÜYDİB, ÜYÖHKOB, ÜYTDB
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
34 madde ve 6 alt boyut
ÜİYDB(8)
ÜYÖHKOB(5)
ÜYTDB(5)
ÜYDİB(3)
ÖYSOB(4)
SAB(5)
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenlere
Derecelendirme: 10lu likert(1= hiç bir zaman-10=her zaman)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 34 ile 340 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir
Çeviri Süreci:
Türkçe form her iki dili iyi bilen iki dilbilimci tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiş ve bu çevirinin orijinal ölçek ile benzer olup olmadığı değerlendirilmiştir. Uzman değerlendirmeleri sonrasında birkaç maddesinde ifade değişikliği yapıldıktan sonra kullanımının uygun olacağı düşünülen bu ölçek, 20 tane ilköğretim öğretmenine uygulanmıştır. Olumsuz geri bildirimler olmadığından geçerlik ve güvenirlik çalışmaları için yeterli büyüklükteki örnekleme uygulanmasına karar verilmiştir.
Geçerlik:
Doğrulayıcı faktör analizi için Amos programından yararlanılmıştır. Sınanan model için kovaryans matrisleri kullanılmış ve yapılan DFA uyum istatistikleri ve modifikasyon sonuçları incelenmiştir (Byrne, 2011). DFA sürecinde Ki-Kare uyum testi (χ2), İyilik Uyum Testi (GFI), Karşılaştırmalı Uyum Testi (CFI), Normlaştırılmış Uyum Testi (NFI), ve Yaklaşık Hataların Ortalama Karakökü (RMSEA) değerleri hesaplanmıştır (Byrne, 2011). χ2/df oranının 3 ya da daha düşük olması, CFI, NNFI, NFI, GFI, AGFI değerlerinin .90‟dan yüksek olması, RMSEA anlamlılık düzeyinin .06‟dan düşük olması genel olarak faktör yapısının uyumlu olduğunun bir göstergesidir (Kline, 1998; Kahn, 2006; Hoe, 2008). Genel olarak GFI, AGFI ve CFI değerlerinin .80 ve .90 arasında olması yapının iyi uyuma elverişli olmasını temsil eder; .90 ve üzeri değerler ise yeterli iyi uyumu yansıtır (Arbuckle, 2011). RMSEA değerinin ise .05‟ten düşük olması mükemmel uyuma, .05-.08 arası değer alması kabul edilebilir uyuma .08 ile .10 arası değer alması vasat uyuma işaret etmektedir (Hoe, 2008). DFA sonucunda ilk model şu şekildedir.
Güvenirlik:
ÜYETÖ güvenilir olup olmadığının araştırılması için cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı incelenmiştir.ÜYETÖ cronbach alfa iç tutarlılık katsayısı ise .69 bulunmuştur. Bu açıdan bakıldığında güvenilirlik katsayısı arzu edilen düzeye oldukça yakındır.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr