Öğretmen Mesleki Değerler Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 312 Genel Öğretmen Yeterlilikleri
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Tunca, N. (2012). İlköğretim öğretmenleri için Mesleki Değerler Ölçeğinin geliştirilmesi ve ilköğretim öğretmenlerinin mesleki değerlerinin belirlenmesi (Doktora tezi). Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
Geliştiren/Uyarlayan: NİHAL TUNCA
Yıl: 2012
Kaynak Adı: İlköğretim Öğretmenleri İçin Mesleki Değerler Ölçeğinin Geliştirilmesi Ve İlköğretim Öğretmenlerinin Mesleki Değerlerinin Belirlenmesi
Tez Türü: Doktora
Üniversite: Anadolu Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: Eskişehir
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Nihal Tunca
İletişim: tuncanihal@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Mesleki Değer, Öğretmenli Mesleği
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
58 madde
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenlere
Derecelendirme: 5’li Likert (1= hiçbir zaman – 5= her zaman)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 58 ile 290 arasında değişmektedir.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekte ters madde bulunmaktadır.
Geçerlik:
ÖMDÖ’nün geçerlik çalışmaları kapsamında; öncelikle açımlayıcı faktör analizi yapılarak yapı geçerliği belirlenmiş, ardından benzer ölçekler geçerliğini belirlemeye dönük çalışmalar yapılmış ve son olarak geliştirilen ölçeğin bir model olarak doğrulanıp doğrulanmadığını test etmek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır.
Güvenirlik:
ÖMDÖ’nün güvenirliğini incelemek için ise iç tutarlılık katsayısı, maddetoplam korelasyonu, uç grupların karşılaştırılması ve test yarılama yönteminden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin mesleki değerlere sahip olma düzeylerini belirlemek için ÖMDÖ’ye verdikleri yanıtlar betimsel istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmenlerin mesleki değerlere sahip olma düzeylerinin bazı değişkenlere göre karşılaştırılması, bağımsız örneklemler için t testi, tek yönlü varyans analizi ve Kruskall Wallis H Testi ile yapılmıştır. Nitel verilerin analizi ise içerik analizi yaklaşımına göre analiz edilmiştir
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr