TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Evlilikle Başa Çıkma Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Aciche, Ö. (2002). Evlilikte kullanılan başa çıkma yollarını ölçen Evlilikle Başa Çıkma Ölçeği`nin Türk çiftlerine uygulanabilirliği. (Yüksek Lisans tezi). Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Öznur Aciche


Yıl: 2002


Kaynak Adı: Evlilikte kullanılan başa çıkma yollarını ölçen Evlilikle Başa Çıkma Ölçeği`nin Türk çiftlerine uygulanabilirliği


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi


Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Öznur Aciche


Geçerlik:

Bu araştırmanın temel amacı Evlilikte Başaçıkma Yolları Ölçeğinin Türk formunun geçerlik ve güvenirliğini araştırmaktır. Ayrıca, demografik değişkenlerin (cinsiyet, yaş, evliliğin süresi, sahip olunan çocuk sayısı, eğitim düzeyi) evlilikte kullanılan farklı başa çıkma yollarını yordayıp yordamadıklarının araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemi kartopu tekniği ile seçilmiş olan 410 evli bireyden oluşmaktadır. Veriler, katılımcılara Evlilikte Başaçıkma Yolları Ölçeği, Eşler Uyum Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu'nun uygulanması ile elde edilmiştir.Sonuçlar, Evlilikte Başaçıkma Yolları Ölçeğinin, Türk kültüründe evliliğe ilişkin başaçıkma yollarını ölçmek için geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermiştir. Ölçek, orjinal formunda olduğu gibi, 66 maddeden ve Kendini suçlama, Olumlu yaklaşım, Çatışma, Kendiyle ilgilenme ve Kaçınma olarak beş alt boyuttan oluşmaktadır. Regresyon analizi sonuçları, demografik değişkenlerin, evliliğe ilişkin dört başaçıkma yolunu (Kendini Suçlama, Çatışma, Kendiyle İlgilenme, Kaçınma) yordamaktadır. T testi sonuçları ise, cinsiyetin, Kendini Suçlama ve Çatışma tarzı başaçıkma yollarını kullanma ile anlamlı olarak ilişkili bulunduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi