TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yaşam Kalitesi Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=7VkJg65xt2nwp1k6o1EsA-Gqbr66lpucU7pshdERtwOUriSryDgShYOzKcEc1niz


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 185 Sağlık Psikolojisi


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Özer, S. (2002). Kalp yetmezliğinde sağlık davranışları ve yaşam kalitesi ilişkisinin incelenmesi. (Yüksek lisans tezi). Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.


Geliştiren/Uyarlayan: serap özer


Yıl: 2002


Kaynak Adı: Kalp yetmezliğinde sağlık davranışları ve yaşam kalitesi ilişkisinin incelenmesi


Tez Türü: Yüksek Lisans


Üniversite: Ege Üniversitesi


Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Şehir: İzmir


Ülke: Türkiye


Çeviri Süreci:

Araştırmacı tarafından yapılan çeviri daha sonra iki dil bilen(Türkçe/İngilizce) Ege Üniversitesi Yüksek Okulu’nda görev yapmakta olan beş öğretim üyesi ve Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan üç öğretim üyesi tarafından İngilizce ’ den Türkçe ‘ye çevrilmiş ve en uygun ifadeler seçildikten sonra ölçeğin yeniden İngilizce’ ye çevirisi anabilim dalı İngilizce olan bir dil uzmanına yaptırılmıştır. Geri çeviri orijinal ölçek ifadeleriyle karşılaştırılıp gerekli düzeltmeler yapılmıştır


Geçerlik:

Yaşam Kalitesi Ölçeği Türkçe formu içerik geçerliliği açısından Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksek Okulu’ nda görev yapan beş öğretim üyesi, ve Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı’nda görev yapan üç öğretim üyesine ölçekteki herbir maddenin ölçme derecesini 100 puan üzerinden değerlendirmeleri için verilmiştir.
Kendall İyi Ulaşım Katsayısı (W)(Kendall Coeffcient of Concordance) korelasyon testi uygulanarak ölçeğin içerik geçerliliği gerçekleştirilmiştir. Ölçekteki 36 sorunun içerik geçerliliği 7 uzmanın verdiği puanlara göre yapılan istatistiksel analizde uzmanların soruların içeriği konusunda görüş birliğine vardıkları görülmüştür. W(35)=0,2356, p<0.05 . Ancak bazı maddelerin puanlarının düşük olması nedeniyle uzman görüşleri alınarak gerekli düzeltmeler yapılmış ve ölçeğin son hali verilmiştir


Güvenirlik:

Yaşam Kalitesi Ölçeğinin güvenirliliğinin araştırıldığı bu çalışmada, test-tekrar test güvenirliğini tespit etmek amcıyla Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Böylece ölçeğin ayrı ayrı olarak birinci ve ikinci uygulamaların birbiriyle tutarlılığı tespit edilmiş olmaktadır.
Bunun için ölçek araştırmanın evreni dışındaki bir hastanede poliklinik kontrollerine gelen 30 kalp yetmezlikli hasta 15 gün ara ile iki kez uygulanmıştır. Yaşam Kalitesi Ölçeğinin birinci ve ikinci uygulamaları arasında test-tekrar güvenirlik kat sayış r=0.8759 yeterli düzeyde yüksek elde edilmiştir.
Yaşam Kalitesi Ölçeğinin hem birinci ve ikinci uygulamalarının yeterli düzeyde yüksek Guttman Split-half,Spearman-Brown ve cronbach alfa güvenirlik katsayıları elde edilmiştir. Sonuçlara göre ölçeğin tek ve çift numaralı maddelerinden oluşan iki yarısı birbiriyle tutarlıdır ve ayrı ayrı güvenirliği yüksektir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi