TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğrenme, Öğretme, Değerlendirme ve Müfredat Yönelimleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Link: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-Z0vbSUgrhM9fXoGkRe6Q_VzqxjoncmCxk77-6mLqzdoqzJ3_gSksrRBZ2OT1S9S


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 325 Öğretim Yöntem ve Teknikleri


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Ekici, E. (2009). Fen ve teknoloji dersi öğretmen adaylarının fen öğretimi yönelimleri (Doktora tezi). Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.


Geliştiren/Uyarlayan: Erhan Ekici


Yıl: 2009


Kaynak Adı: Fen ve teknoloji dersi öğretmen adaylarının fen öğretimi yönelimleri


Tez Türü: Doktora


Üniversite: Gazi Üniversitesi


Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü


Şehir: Ankara


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Erhan Ekici


İletişim: ekici@gazi.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Fen Öğretimi ile İlgili Bilgi ve İnanışları, Öğretimsel Kararlarını Etkileyecek Bilgi ve İnanışları, Öğretmen Adaylarının Öğrenme-Öğretme Ortamlarındaki Davranışlarını


Alt Boyutlar: Öğrenci Değerlendirme, Öğrenci Kavramaları, Öğretim Programı, Öğretme Yöntemi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

38 madde ve 4 alt boyuttan oluşmaktadır.
Öğretim Programı (8 madde)
Öğrenci Kavramaları (8 madde)
Öğretme Yöntemi (14 madde)
Öğrenci Değerlendirme (7 madde)
Öğrencilerin yanlış ön bilgileri etkili bir anlatımla düzeltilmelidir (30. madde).
Değerlendirme, öğrencinin başarı durumunu öğrenmek için yapılır (36. madde).


Kimlere Uygulanabilir: Fen ve Teknoloji Dersi Öğretmen Adayı


Derecelendirme: 5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 38-190 arasında değişmektedir.
Ölçekte faktör ile ters ilişkide olan 14 madde vardır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçek toplam puanının en düşük puan olan 38’e yakın olması, öğretmen adayının öğretme yönelimlerinin klasik (geleneksel) kavramlarla açıklandığını, en yüksek puan olan 190’a yakın olması ise öğretmen adayının öğretme yönelimlerinin yapılandırıcı (öğrenci merkezli) kavramlarla açıklandığını göstermektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerlik çalışmalarında ilk aşama olarak ölçme aracının uygulanması sonucu elde edilen verilerin örneklem grubuna uygunluğu 0.001 düzeyinde, KMO değeri “.932”, Barlett Testi anlamlılık değeri “0.000” olarak bulunmuştur. Bu değerler esas alındığında, verilerin faktör analizine uygun olduğu söylenebilir. Ölçeğin iç geçerliliği için “bağımsız gruplar için t testi”nden yararlanılmıştır. Öncelikle test puanları büyükten küçüğe doğru sıralanmış, daha sonra grubun %27’sinin 105 olduğu belirlenmiştir. Her bir maddenin “t değeri” Tabloda yer almakta, bütün maddeler için üst grup lehine anlamlı fark olduğu görülmektedir. Elde edilen bu bulguya göre öğretme yönelimlerine ilişkin ölçeğin bu özelliğe sahip olanlarla olmayanları birbirinden ayırdığı için iç geçerliğe sahip olduğu söylenebilir.


Güvenirlik:

Araştırmanın nicel bölümünde, öğretmen adaylarının öğrenme-öğretme kavramlarının klasik ve yapılandırıcı yaklaşımlar bağlamında incelemek amacıyla araştırma sürecinde geliştirilerek geçerlik-güvenirliği sağlanan ve 38 maddeden oluşan ÖDMY Ölçeği (Öğrenme, Öğretme, Değerlendirme ve Müfredat Yönelimleri Ölçeği), Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin her sınıfından rasgele olarak seçilen toplam 159 öğrenciye (38 1.sınıf, 44 2.sınıf, 42 3.sınıf ve 35 son sınıf öğrencisi) uygulanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi