TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ortaokul Öğrencileri İçin Geometriye Yönelik İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ortaokul-ogrencileri-icin-geometriye-yonelik-inanc-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Ünlü, M.,ve Ertekin, E. (2018). Ortaokul öğrencileri için geometriye yönelik inanç ölçeği geliştirme çalışması. Kastamonu Eğitim Dergisi, 26(1), 39-48.


Geliştiren/Uyarlayan: Erhan Ertekin, Melihan Ünlü


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Ortaokul Öğrencileri İçin Geometriye Yönelik İnanç Ölçeği Geliştirme Çalışması


Dergi: Kastamonu Eğitim Dergisi


Cilt: 26


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 39-48


DOI: https://doi.org/10.24106/kefdergi.346334


Sorumlu Yazar: Melihan Ünlü


İletişim: melihanunlu@yahoo.com


Ölçülen Özellikler: Geometriye Yönelik İnanç


Alt Boyutlar: Geometrinin Doğasına İlişkin İnançlar, Geometrinin Öğretimine İlişkin İnançlar, Geometrinin Önemine İlişkin İnançlar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyut 16 madde
Geometrinin Doğasına İlişkin İnançlar ( 7 m ) :
Geometrinin Öğretimine İlişkin İnançlar ( 5 m ) :
Geometrinin Önemine İlişkin İnançlar (4 m ) :


Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Her bir maddeden alınan puanların toplanmasıyla, ölçeğin toplam puanı elde edilmiştir. Toplam puan üzerinden yapılan betimsel istatistikler sonucunda, dağılımın normal bir dağılım olduğuna karar verildi. Ölçekteki maddelerin, ölçeğin ölçmeyi amaçladığı bir özelliği, başka özelliklerle karıştırmadan ölçüp ölçmediğini belirlemek amacıyla madde analizine geçildi. Madde analizinde, tüm ölçek puanlarıyla yüksek korelasyon gösteren maddeler ölçeğe alınır, diğerleri ölçekten atılır. Bu amaçla, öğrencilerin tek tek her bir maddeye verdiği puan ile toplam puan arasındaki korelasyon hesaplanmış ve belirtilen tipte olan maddeler ölçekten çıkarıldı. Ayırt ediciliği yüksek maddeleri seçebilmek için alt ve üst grup ortalamaları arasındaki farka dayalı madde analizi yapıldı. Alt %27 ve üst %27’lik grupların madde puanlarının karşılaştırılmasında t değerlerinin anlamlı (p < 0.01) olup olmadığına bakıldı.


Geçerlik:

Ölçeğin kapsam (içerik) geçerliliğini sağlamak amacıyla, uzman görüşüne başvuruldu. Bu amaçla geliştirilen 33 maddelik taslak ölçek 3 matematik eğitimi ve 3 ölçme değerlendirme uzmanı tarafından incelendi. Ayrıca, ölçek maddeleri bir dilbilgisi uzmanı tarafından da dilbilgisi ve anlaşılabilirlik açısından değerlendirildi.Ölçeğin yapı geçerliğini sağlamak amacıyla öncelikli olarak açımlayıcı faktör analizi yapıldı. Ölçeğin faktör analizi için uygun olup olmadığı Kaiser- Mayer- Olkin (KMO) ve Barlett Küresellik Testi ile belirlendi. Faktör analizinde Temel Bileşenler Analizi yöntemi ve varimax döndürme yöntemi kullanıldı.


Güvenirlik:

Testi oluşturan maddelerin testin bütünü ile birlikte ölçülmek isteneni ne derece doğru ölçtüğünün bir göstergesi olan iç tutarlılık anlamında güvenilirliğini belirlemek amacıyla Cronbach alpha katsayısı hesaplandı.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi