TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Western Ontario Omuz Dengesizliği Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://western-ontario-omuz-dengesizligi-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 605 Cerrahi Tıp Bilimleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Başar, S., Günaydın., G., Hazar Kanık, Z., Sözlü, U., Alkan, Z.B., Pala, Ö.O., Çıtaker, S.,& Kanatlı, U. (2017). Western Ontario Shoulder Instability Index: cross-cultural adaptation and validation of the Turkish version. Rheumatology International, 37(9), 1559-1565.


Geliştiren/Uyarlayan: Gürkan Günaydın, Selda Başar, Seyit Çıtaker, Uğur Sözlü, Ulunay Kanatlı, Zeynep Beyza Alkan, Zeynep Hazar Kanık


Yıl: 2017


Kaynak Adı: Western Ontario Omuz Dengesizlik Endeksi: Türkçe Versiyonun Kültürler Arası Adaptasyonu ve Geçerliliği


Dergi: Rheumatology International


Cilt: 37


Sayı: 9


Sayfa Aralığı: 1559-1565


DOI: 10.1007/s00296-017-3716-3


Sorumlu Yazar: Selda Başar


İletişim: seldabsr@yahoo.com


Ölçülen Özellikler: Omuz Dengesizliği


Kimlere Uygulanabilir: Omuz İnstabilitesi Olan Hastalar


Ölçek Değerlendirmesi:

İstatistiksel analizlerin yürütülmesinde Sosyal Bilimler için İstatistiksel Paket (SPSS) 22.0 kullanıldı.Analizler ortalama ± standart sapma ve yüzdeler olarak ifade edildi.


Çeviri Süreci:

Orijinal ölçek, biri sağlık hizmeti alanında, diğeri de yurt dışından olmak üzere iki yerli Türkçe konuşmacı tarafından Türkçe'ye çevrildi. Her iki çevirmen de her iki dilde de tamamen yetkindi. Çevirmenler iki Türkçe çeviriyi tek bir çeviriye çevirdi. Çevirinin Türkçe versiyonu iki bağımsız profesyonel iki dilli çevirmen tarafından tekrar İngilizceye çevrildi.Dört çevirmen ve bir Türk dil bilimciden oluşan bir komite, ilk ve son çeviriyi karşılaştırarak WOSI'nin Türkçe versiyonunu fnalize etti.


Geçerlik:

Ölçeğin geçerliği yapı geçerliği açısından değerlendirilmiştir. Yapı geçerliliği yakınsak geçerlilik ile incelendi. Ölçeğin yakınsak geçerliliği için WOSI toplam skoru ve Rowe Skoru, OSIQ, DASH ve WORC toplam skorları karşılaştırıldı.


Güvenirlik:

WOSI ölçeğinin güvenirliği test-tekrar test ve iç tutarlılık analizleri ile değerlendirildi. Test-tekrar test güvenilirliği, Sınıf İçi Korelasyon Katsayısı (ICC) kullanılarak hesaplanırken, iç tutarlılık Cronbach’ın Alfa katsayısı ile belirlendi. Bu ölçek için Cronbach’ın Alfa değeri 0,70'di ve 0,80 veya daha yüksek ICC değeri anlamlı kabul edildi.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Western Ontario Shoulder Imbalance Scale


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Holtby, R., & Razmjou, H. (2005). Measurement properties of the Western Ontario rotator cuff outcome measure: A preliminary report. Journal of Shoulder and Elbow Surgery, 14(5), 506–510. doi: 10.1016/j.jse.2005.02.017


Orijinal Ölçek Yazarlar: Helen Razmjou, Richard Holtby


Orijinal Ölçek Yıl: 2005


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Makale


Orijinal Ölçek DOI: 10.1016/j.jse.2005.02.017


Orijinal Ölçek Dergi: Journal of Shoulder and Elbow Surgery


Orijinal Ölçek Cilt: 14


Orijinal Ölçek Sayı: 5


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 506-510


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi