Sınıf Yönetimi Stilleri Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://sinif-yonetimi-stilleri-olcegi-toad.pdf
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 313 Sınıf Yönetimi
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Aktan, S., ve Sezer, F. (2018). Sınıf yönetimi stilleri ölçeği’nin psikometrik özelliklerinin incelenmesi. Kastamonu
Education Journal, 26(2), 439-449.
Geliştiren/Uyarlayan: Fahri Sezer, Sümer Aktan
Yıl: 2018
Kaynak Adı: Sınıf Yönetimi Stilleri Ölçeği’nin Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi
Dergi: Kastamonu Eğitim Dergisi
Cilt: 26
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 439-449
DOI: 10.24106/kefdergi.389803
Sorumlu Yazar: Sümer Aktan
İletişim: sumeraktan@balikesir.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Sınıf Yönetimi Stilleri
Alt Boyutlar: İlgisiz, otoriter, Serbest, Yetkeci
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
4 alt boyut 12 madde
Otoriter ( 3 m ) :
Yetkeci ( 3 m ) :
Serbest ( 3 m ) :
İlgisiz ( 3 m ) :
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenler
Ölçek Puanlaması:
Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Veri analizine başlamadan önce veri setinde hatalı girilen değerlerin olup olmadığı incelendi. Hatalı olduğu belirlenen 18 form işleme alınmadı. Bu işlemin ardından kayıp değerlerin düzeyi araştırılmış, bu düzeyin de oldukça düşük olduğu tespit edildi. Ölçekten alınan puanların normal dağılım özelliği gösterip göstermediğinin belirlenmesi için her bir maddeye ilişkin çarpıklık ve basıklık katsayıları incelendi.. Yapılan inceleme sonucunda maddelerin çarpıklık ve basıklık düzeylerinin anlamlı olduğu, yine Shapiro Wilk ve Kolmogorof-Smirnof testlerinin sonuçlarının .05 düzeyinde anlamlı olması dağılımın normallik varsayımını karşılamadığını göstermektedir. Literatürde normallik varsayımının karşılanmadığı durumlarda Doğrulayıcı Faktör Analizi için parametre kestiriminde Satorra Bentler Chi Square değerinin verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu nedenden dolayı çalışmada Diagonally Weighted Least Square (DWLS) yöntemi uygulandı. Açımlayıcı Faktör Analizi SPSS 21 programında yapıldı. Ölçeğin iç tutarlılığı için Cronbach Alpha katsayısı kullanıldı.. Doğrulayıcı Faktör Analizi ise Lisrel 8.54 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Madde analizi için üst ve alt %27’lik gruplar kullanılmış ve Bağımsız Örneklem t-Testi ile analiz yapıldı. Ölçeğin alt boyutlarının birbirleri ile ilişkisinin belirlenebilmesi amacıyla Pearson korelasyon katsayısı hesaplandı.
Çeviri Süreci:
Ölçeğin dilsel eş değerliliğinin belirlenebilmesi için 55 İngilizce öğretmenliği son sınıf öğrencisine uygulandı. Uygulama 2 hafta ara ile gerçekleştirildi. İlk uygulamada ölçeğin İngilizce formu verilmiş, 2 hafta sonra da ölçeğin Türkçe formu uygulandı.
Geçerlik:
SYSÖ geçerlik çalışması iki aşamada gerçekleştirildi. Geçerlik çalışmasının ilk aşamasında Açımlayıcı Faktör Analizi yapıldı ve orjinali beş faktörlü ölçeğin faktör yapısı doğrulandı. Bu uygulama SPSS 21 paket programında yapıldı. Ölçeğin Doğrulayıcı Faktör Analizi ise Lisrel 8.54 programında yapıldı.
Güvenirlik:
Ölçekten elde edilen ölçümlerin iç tutarlılığının belirlenebilmesi için Test Tekrar Test güvenirliği, iç tutarlılık katsayısı için Cronbach Alfa katsayısı ve iki yarı güvenirliği kullanıldı.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: Classroom Management Styles Scale