TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Farklılıklara Yaklaşım Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/262444


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 307 Değerler Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Polat, S , Arslan, Y . (2016).Farklılıklara Yaklaşım Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17 (2), 95-106. DOI: 10.17679/iuefd.17228960


Geliştiren/Uyarlayan: Soner Polat, Yaser Arslan


Yıl: 2016


Kaynak Adı: Farklılıklara Yaklaşım Ölçeğinin Türkçe’ye Uyarlanması


Dergi: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 17


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 95-106


DOI: 10.17679/iuefd.17228960


Sorumlu Yazar: Yaser Arslan


İletişim: yaser.arslan@kocaeli.edu.tr


Alt Boyutlar: Erişim, Eşitlik, Homojenliğin desteklemesi, Renkkörlüğü, Tümleştirme ve öğrenme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçekte 27 madde bulunmaktadır.


Derecelendirme: beşli likert tipi (1: tamamen katılmıyorum, 2: katılmıyorum, 3: kısmen katılıyorum, 4: katılıyorum, 5: tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Homojenliğin desteklenmesi, renkkörlüğü, eşitlik, erişim, tümleştirme ve öğrenme alt ölçeklerinden alınacak en düşük ve en yüksek puanlar sırasıyla; 3-15, 4-20, 3-15, 3-15 ve 4-20’dir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Alt ölçeklerden alınacak yüksek puanlar örgütte söz konusu yaklaşımın yoğun olarak tercih edildiğine işaret etmektedir.


Çeviri Süreci:

Çeviri için alınan iznin ardından ölçek maddelerinin İngilizce’den Türkçe’ye çeviri süreci başlamış ve çeviriler eğitim yönetimi alanında doktora öğrencisi olan beş İngilizce öğretmeni tarafından yapılmıştır. Bu işlemden sonra, ölçek maddelerinin Türkçe’ye çevirileri araştırmacılar tarafından incelenip en uygun seçeneğe karar verilerek ölçek formu oluşturulmuştur. Daha sonra, formdaki maddelerin geri çevirisi ölçeğin İngilizce’den Türkçe’ye çevirisi sürecinde yer almayan eğitim yönetimi alanında doktora öğrencisi bir İngilizce öğretmeni tarafından yapılmıştır. Geri çeviri ile oluşturulan formdaki maddeler ile ölçeğin orijinal versiyonundaki maddeler arasındaki tutarlılık ise ana dili İngilizce olan iki eğitim bilimleri uzmanı tarafından kontrol edilmiş ve herhangi bir anlam kaybı ya da değişikliği olmadığı görülmüştür. Uzmanların onayı sonrasında ölçek formu oluşturularak eğitim yönetimi alanında tezsiz yüksek lisans öğrencisi olan 18 öğretmenle deneme uygulaması yapılarak maddelerin anlaşılırlığı ve ölçek formunun kullanışlılığı açısından alınan geribildirimlere göre ölçek formuna son hali verilmiştir.


Geçerlik:

Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları incelendiğinde, maddelerin t değerlerinin ait olduğu faktörlerde uyumsuzluk göstermemesi nedeniyle herhangi bir madde ölçekten çıkarılmamıştır. Çünkü yapılan analizlerde maddelerin manidar olmayan t değeri görülmemiştir. Maddelere ilişkin diğer göstergelere ve uyum indekslerine bakıldığında DFA sonucunda ki-kare değerinin (256.91, p < .00) anlamlı olduğu görülmüştür. x2 değerinin anlamlı çıktığı durumlarda x2 / sd değerine bakılması önerilmektedir (Şimşek, 2007). x2 / sd oranının (256.91 / 109 = 2.35) 3’ten küçük olduğu ve mükemmel uyuma işaret ettiği görülmektedir (Kline, 2005; Sümer, 2000). Elde edilen diğer uyum indekslerinin de iyi (RMSEA = .068, GFI = .91, SRMR = .066) ve mükemmel uyuma (NNFI = .96, CFI = .97) sahip olduğu görülmektedir. Tüm indeksler birlikte değerlendirildiğinde, elde edilen uyum iyiliği indeksleri yeterli düzeyde uyuma işaret etmektedir. Analiz sonucunda alt ölçeklere ait madde faktör yüklerinin de .52 ile .89 arasında değiştiği görülmektedir.


Güvenirlik:

Güvenilirlik çalışması için alt ölçeklerin güvenilirliği Cronbach alfa katsayısı (α) aracılığıyla test edilmiştir. Buna göre Cronbach alfa katsayıları (α); homojenliğin desteklenmesi alt ölçeği için 0.68, renkkörlüğü alt ölçeği için 0.77, eşitlik alt ölçeği için 0.69, erişim alt ölçeği için 0.69, tümleştirme ve öğrenme alt ölçeği için 0.87 olarak hesaplanmıştır


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi