TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çocuklarda Uyku Bozukluğu Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://anadolupsikiyatri.net/fulltext/apd_65084.pdf


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

20 Psikiyatri /Klinik Psikoloji


Kaynak Türü: Makale


Geliştiren/Uyarlayan: Bülent Devrim AKÇAY, Duygu AKÇAY, Özlem HEKİM BOZKURT


Yıl: 2019


Kaynak Adı: Çocuklarda Uyku Bozukluğu Ölçeğinin Türkçe güvenilirliği ve geçerliliği çalışması


Dergi: Anadolu Psikiyatri Dergisi


Sayı: 21


Sayfa Aralığı: 70-77


DOI: 10.5455/apd.65084


Sorumlu Yazar: Duygu Akçay


İletişim: dakcay2010@hotmail.com


Alt Boyutlar: Aşırı uyku eğilimi bozuklukları, Uyanma bozuklukları, Uyku Solunum Bozuklukları, Uyku-uyanma geçiş bozuklukları, Uykuda aşırı terleme, Uykuya dalma ve uykuyu sürdürme sorunları


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

26 maddeden oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: Çocuklar


Derecelendirme: 5'li Likert (1= hiçbir zaman böyle değildir - 5= her zaman böyledir)


Ölçek Puanlaması:

0 ile 40 puan arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Biruni ve arkadaşları çocuk uykusu ile ilgili çeşitli davranışsal örüntüleri değerlendirmek amacıyla 1996 yılında ÇUBÖ’yü geliştirmiştir. Yirmi altı maddeden oluşan ÇUBÖ, çocuklarda özgül uyku bozukluklarını değerlendirmede, klinik tarama ve araştırmalarda kullanımında uygun bir uyku bozukluğu ölçümü sağlamak için tasarlanmıştır.


Çeviri Süreci:

ÇUBÖ’nün Türkçe uyarlaması için Oliviero Bruni’den izin alınmıştır. Özgün dili İngilizce olan ölçeğin Türkçeye çevrilmesi araştırmacılar ve dil konusunda uzman iki kişi tarafından ayrı olarak yapılmıştır. Sonrasında araştırmacılar, her maddenin en uygun çevirisini analiz ederek ortak bir Türkçe metin hazırlamıştır. Gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ölçek, tekrar Türkçeden İngilizceye çevrilmiştir.


Geçerlik:

ÇUBÖ’nün yapı geçerliliğini incelemek amacıyla açımlayıcı faktör analizi, madde-toplam puan korelasyonları yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmada Kaiser-Meyer-Olkin (KMO) değeri 0.72, Bartlett testi sonucu χ2=3409.8 (p<0.001) olarak hesaplanmıştır. Belirlenen ölçütlere göre bu araştırmada, KMO değerinin mükemmel olduğu ve faktör analizi yapılabilmesi için yeterli örneklem büyüklüğünde olduğu saptanmıştır.


Güvenirlik:

Alan yazında, ölçme aracının Cronbach alfa değeri 0.40’dan düşük ise güvenilir olmadığını, 0.80-1.00 arasındaki değerlerin ise yüksek güvenirlilik düzeyinde olduğu belirtilmiştir.22 Çalışmada, toplam ölçek Cronbach alfa katsayısı yüksek düzeyde güvenilirken, alt boyutları farklı düzeylerde güvenilirliğe sahiptir. Bu çalışmada ölçek güvenilirliği yeterli olarak değerlendirilmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Reliability and validity of Turkish Sleep Disturbance Scale for Children


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi