TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yaşam Tatmini Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Bekmezci, M., ve Mert, İ. S. (2018). Yaşam Tatmini Ölçeğinin Türkçe geçerlilik ve güvenirlilik çalışması. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, 5(8), 166-177.


Geliştiren/Uyarlayan
İbrahim Sani Mert, Mustafa Bekmezci


Yıl
2018


Kaynak Adı
Yaşam Tatmini Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik Ve Güvenirlilik Çalışması


Dergi
Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt
5


Sayı
8


Link:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/491811


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Mustafa Bekmezci


İletişim
mustafa.bekmezci@toros.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Yaşam Tatmini


Alt Boyutlar
Özdeğer


Derecelendirme
7'li likert tipi 1-Hiç katılmıyorum, 7-Tamamen katılıyorum arasında puanlanmaktadır.


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 7 ile 35 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

İlk olarak ölçeğin orijinal formundan Türkçe’ ye çevirisi yapılmış ve “geri çeviri” yöntemiyle dilsel eşdeğerliği sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır. Yaşam Tatmini Ölçeğinin İngilizce orijinali, iyi derecede İngilizce bilgisine haiz iki İngilizce öğretmeni tarafından birbirinden bağımsız olarak Türkçeye çevrilmiştir. Çeviriler incelenip karşılaştırılarak her bir maddeyi en iyi temsil ettiği düşünülen ifadeler, konusunda uzman üçüncü bir kişiye danışılarak belirlenmiştir. Elde edilen ölçek, yönetim organizasyon alanında çalışan bir akademisyen tarafından tekrar İngilizceye çevrilmiştir.


Geçerlik

Yaşam Tatmini Ölçeğinin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla Açıklayıcı Faktör Analizi ve Doğrulayıcı Faktör Analizi yapılmıştır. İlk olarak, verilerin faktör analizine uygunluğunu belirlemek amacıyla örneklem uygunluğu ve Barlett Sphericity testleri yapılmıştır. Kaiser Meyer-Olkin (KMO) örneklem uygunluk katsayısı 0.857 ve Barlett-Sphericity testi ki kare değeri 739.539 (p<.001) olarak tespit edilmiştir. Açıklayıcı faktör analizi sonucunda özdeğeri 3.349 olan ve toplam varyansın %66,98‟ini açıklayan tek faktörlü bir yapı elde edilmiştir.

ΔX2: 21.104 df: 5 RMSEA: .103 NFI: .972 RFI: .916 CFI: .978 IFI: .978

Ölçeğin her maddesi birbiriyle orta ve üst sevide anlamlı bir (0.001 seviyesinde) korelasyon içerisindedir. Maddeler arasındaki en yüksek korelasyon ise, “Hayatımdan memnunum.” şeklinde olan Madde 3 ile “şimdiye kadar hayattan istediğim önemli şeylere sahip oldum.” şeklinde olan Madde 4 arasında bulunmuştur.


Güvenirlik

Yaşam Tatmini Ölçeğinin güvenirliğini ortaya koymak üzere Cronbach alfa iç tutarlık test yöntemi kullanılmıştır. Cronbach alfa iç tutarlık katsayısı .876 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi