TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yabancı Dil Öğrenme Kaygısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Baş, G. (2013). Yabancı dil öğrenme kaygısı ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 172, 49-68.


Geliştiren/Uyarlayan
Gökhan Baş


Yıl
2013


Kaynak Adı
Yabancı dil öğrenme kaygısı ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması.


Dergi
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi


Cilt
172


Sayfa Aralığı
49-68


Link:
http://www.tsadergisi.org/Makaleler/1222166829_03-92(49-68).pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

Yabancı dil öğrenme kaygısı ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışmasına ilişkin bulgular değerlendirildiğinde, geliştirilen bu ölçeğin öğrencilerin yabancı dil öğrenme kaygılarını belirlemede kullanılması önerilmektedir. Bu anlamda, elde edilen bulgular ışığında çalışmada geliştirilen ölçeğin ilgili alanyazındaki önemli bir boşluğu doldurduğu ve sahip olduğu psikometrik özelliklerle gelecek çalışmalarda kullanılabileceği belirtilebilir. Bunun yanında, geliştirilen bu ölçeğin lise öğrencilerine de uyarlanarak, ölçeğin bu gruptaki geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının test edilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, göreceli olarak sınırlı sayıda bir örneklem grubu ile gerçekleştirilmiş olup, ölçeğe ilişkin doğrulayıcı faktör analizi çalışmalarının da yapılması yararlı olabilir.


Geçerlik

Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlilik analizleri kapsamında açımlayıcı faktör analizi ve madde analizi çalışmalarına yer verilmiştir. Araştırmanın açımlayıcı faktör analizi ve madde analizi çalışmaları SPSS 17.0 paket programıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında kullanılan tüm istatistiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi 0.05 olarak kabul edilmiştir.


Güvenirlik

Ölçeğe ait faktörlerin Cronbach Alpha güvenirlik katsayılarının 0.89 ile 0.83 arasında değiştiği görülmektedir. Güvenirlik analizinde Alpha değerinin en az 0.70 düzeyinde olması gerektiği (Anderson, 1988; Kline, 1994; Peers, 1996) göz önünde bulundurulduğunda, ölçeğin tümünün yanı sıra her bir faktörünün de oldukça güvenilir değerlere sahip oldukları söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi