TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Teacher Self Efficacy Scale for the Language of Mathematics

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/276866


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kabael, T. ve Yayan, B. (2017). Effect of self-evaluation on pre-service mathematics teachers’ self-efficacy in language of mathematics. Anadolu Journal of Educational Sciences International, 7(1), 1-34 .


Geliştiren/Uyarlayan: Betül Yayan, Tangül Kabael


Yıl: 2017


Kaynak Adı: Effect of self-evaluation on pre-service mathematics teachers’ self-efficacy in language of mathematics


Dergi: Anadolu Journal of Educational Sciences International


Cilt: 7


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 1-34


Sorumlu Yazar: Tangül Kabael


İletişim: tuygur@anadolu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Matematik Dili Öz Yeterliliği


Alt Boyutlar: Belirli matematik dilini kullanma, Genel matematik dilini kullanma, Matematik dilinin öğretimi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Matematik dilinin öğretimi(8 madde): Matematiksel sembolleri öğretirken sembolleri farklı şekillerde açıklayabilirim
Belirli matematik dilini kullanma (5 madde): Matematiksel sembolleri okuyabilir ve yazabilirim”
Genel matematik dilini kullanma( 4 madde): Matematik dilini matematiksel fikirleri ifade etmede kullanabiliyorum


Kimlere Uygulanabilir: Matematik Öğretmen Adayları


Derecelendirme: 4'lü Likert


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınacak puan 17 ile 68 arasında değişmektedir.Ölçekte ters maddde bulunmamaktadıt


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçekten alınacak puan kişinin Matematik dili öz yeterliliğinin yüksek olduğunu gösterir.


Çeviri Süreci:

Kapsamlı bir literatür incelemesinden yola çıkılarak öğretmen adaylarının öz- yeterlilik algılarını ölçen bir araç bulunmadığı görülmüştür ve bu nedenle Matematik Dili (TSESLoM) Öğretmen Öz Efficacy Ölçeği olarak adlandırılan bir araç geliştirmeye karar verildi ve geliştirme süreci Gri (2004) tarafından geliştirilen Matematik Öğretmenliği Etkinlik Ölçeği (LoMTES) uyarlaması ile başladı. Bu ölçekteki 14 madde İngilizce dilinde iyi olan araştırmacılar ayrı ayrı İngilizce ‘den Türkçe ‘ye çevrilmiş olup "Matematik Dili" dersini lisans ve lisansüstü eğitimi düzeyde dersini yedi yıl boyunca eğitimini vermiştir. .Daha sonra, enstrümanı daha kapsamlı hale getirmek ve matematiğin diline farklı bakış açıları kazandırmak amacıyla ölçeğe eklenmiştir Özgen ve Bindak (2008) tarafından geliştirilmiş olan ve öğretmen adaylarının matematik okuryazarlığı ile ilgili öz yeterliliğini ölçmek için geliştirilen öz yeterlilik ölçeğinden 7 madde ölçeğe alınmıştır. Daha sonra tamamlayıcı öğeler göz önünde bulundurularak matematik dilinin öğretimi için kullanılan veya kullanılması muhtemel olan itemler araştırmacılar tarafından yazıldı. Örneğin ‘Öğrencilerime matematik sembollerin okuması ve yazmasını öğretebilirim' maddesi Matematiksel sembolleri okuyabilir ve yazarım şeklinde tamamlayıcı öğeler göz önünde bulundurularak ölçeğe adapte edilmiştir. Ayrıca matematiksel dille ilgili olan maddelerin anadile uygun olması dikkat edilmiştir. Bu aşamaların soncunda 28 maddeden oluşan ölçeğin taslak hali oluşturulmuştur


Geçerlik:

Ölçeğin taslak formun doçent olan iki uzman ve Matematik eğitimi alanında doktora eğitimi gören iki öğrencinden ulaşan dört kişilik uzman gurubu tarafından içerik geçerliğinin tespit edilmesi amacıyla incelemelerine sunuldu. Uzmanlardan her öğenin alaka düzeyini, netliğini, basitliğini ve belirsizliğini değerlendirdiler Araştırmacılar, uzmanların ve doktora öğrencilerinin ilgili önerilerini dikkate alarak 28 maddelik taslak formu revize ettiler. Ölçeğin revize edilmiş hali2 011-2012 eğitim-öğretim yılı güz döneminde eğitim veren 151 ortaokula uygulandı. Uygulanan öğretmen adaylarının %7,9’unu üçüncü dönem öğrencisi Matematik öğretmen adayları, %50’sini beşinci dönem öğrencileri 41,1%’ni beşinci dönem öğrencileri oluşturmaktaydı.
madde yanıt analizi ve açıklayıcı faktör analizi sonuçlarından yola çıkara köz-yeterlik aracının son versiyonu, üç faktörlü bir yapıya sahip 17 maddeden oluşan son halini almıştır.


Güvenirlik:

Faktörün puanları açısından genel puanlar ve üç faktörün öz-değerlendirme açısından değişip değişmediğini değerlendirmek amacıyla ön test ve son test puanları, eşleştirilmiş t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmen adaylarının öz-yeterlik puanlarıyla eşleştirilmiş örneklem t-testi, arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. (t = -.36, p > .001), TLoM (t=.00, p > .001), TSLoM (t = .23, p > .001), ( t= -1.35 , p > .001) Ölçek üzerinde uygulama öncesi ve sonrası sonuçlar , matematik öğretmen adaylarının matematik dili öğretimine ilişkin öz-yeterliklerinin öz değerlendirme sürecinin etkisi ile değişmediğini göstermiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Teacher Self Efficacy Scale for the Language of Mathematics


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Tez


Orijinal Kaynak / Referans:

Gray Virginia (2004)The language of mathematics: A functional definition and the development of an instrument to measure teacher perceived self-efficacy. Unpublished doctoral dissertation, Oregon State University, Oregon, USA.


Orijinal Ölçek Yazarlar: Virginia Gray


Orijinal Ölçek Yıl: 2004


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: he language of mathematics: A functional definition and the development of an instrument to measure teacher perceived self-efficacy


Orijinal Ölçek Link: https://ir.library.oregonstate.edu/concern/graduate_thesis_or_dissertations/rj430673f


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi