Stratejik Düşünme Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
40 Sosyal ve Beşeri Bilimler » 480 İktisadi ve İdari Bilimler
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Çakır, K. (2018). Türk yöneticilerin stratejik düşünme özelliklerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirme önerisi: Düzce ili örneği (Yüksek lisans tezi). Düzce Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Düzce.
Geliştiren/Uyarlayan: Kübranur Çakır
Yıl: 2018
Kaynak Adı: Türk yöneticilerin stratejik düşünme özelliklerini belirlemeye yönelik bir ölçek geliştirme önerisi: Düzce ili örneği
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: Düzce Üniversitesi
Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Şehir: Düzce
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: Kübranur Çakır
İletişim: kubranurrcakir@gmail.com
Derecelendirme: 5'li Likert
Ölçek Puanlaması:
Araştırmanın ölçek geliştirme aşamasında ilk olarak stratejik düşünmeyi oluşturan 5 boyut belirlenmiştir. Bu boyutlardan birincisi olan yetenek, bir olguyu hemen kavrayarak, doğuştan gelen ya da deneyimle kazanılan zihni gücü kullanma işlemini başarıyla gerçekleştirebilmektir. İkinci boyut olan davranış, belirli bir olay ya da duruma karşı net bir tutum içerisinde olmak, kişilerin yaşamdaki takındıkları durum ve hareketleridir. Üçüncü boyut olan tutum, kişinin bir soruna karşı üstlendiği hareket, belirli olgular karşısında değişmeyen bir tavır sergilemesi ve belirli bir yolu izlemesidir. Dördüncü boyut olan eğilim, bir olaya karşı içten bir yönelim içerisinde olma durumudur. Beşinci boyut olan niyet ise, bir olayı sağlamayı önceden dilemek ve istemek durumudur. Stratejik düşünme boyutları belirlendikten sonra yazın taraması gerçekleştirilerek 230 ifadeyi içeren ifade havuzu oluşturulmuştur. Daha sonra bu ifade havuzu içerisinden yapıya ve kurallara uygun bulunmayan 103 ifade ölçekten çıkartılarak, ifade havuzu 127 ifadeye indirgenmiştir. Bu 127 ifade uygun bulunan boyutlara (yetenek: 37, davranış: 25, tutum: 32, eğilim: 19, niyet: 14) yerleştirilmiştir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr