TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Piyano Dersinde Kullanılan Öğrenme Stratejileri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kılınçer, Ö. ve Aydıner Uygun, M. (2013). Piyano Dersinde Kullanılan Öğrenme Stratejileri Ölçeğinin geliştirilmesi. Journal of Human Sciences, 10(1), 468-493.


Geliştiren/Uyarlayan
Mehtap Aydıner Uygun, Özlem Kılınçer


Yıl
2013


Kaynak Adı
Piyano Dersinde Kullanılan Öğrenme Stratejileri Ölçeğinin geliştirilmesi


Dergi
Journal of Human Sciences


Cilt
10


Sayı
1


Sayfa Aralığı
468-493


Link:
https://www.j-humansciences.com/ojs/index.php/IJHS/article/view/2553/1073


Dosyalar

Makale
PDF


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Bu çalışma kapsamında müzik eğitimi anabilim dallarında öğrenim gören öğrencilerin piyano dersinde öğrenme stratejilerini kullanma düzeylerini belirlemeyi amaçlayan bir ölçek geliştirilmiştir. Ölçek dikkat, yineleme (tekrar), anlamlandırma- örgütleme, anlamayı izleme ve duyuşsal stratejiler olmak üzere 5 boyutludur. Toplamı 66 madde olan ölçekte dikkat stratejileri 8 maddeden, yineleme (tekrar) stratejileri 9 maddeden, anlamlandırma- örgütleme stratejileri 21 maddeden, anlamayı izleme stratejileri 15 maddeden ve duyuşsal stratejiler ise 13 maddeden oluşmaktadır. Ölçekte duyuşsal stratejilere ilişkin maddeler (13 madde) olumsuz, diğer stratejilere ilişkin maddeler olumlu maddelerdir (53 madde).


Kimlere Uygulanabilir
Müzik eğitimi anabilim dallarında öğrenim görmekte olan öğrencilere


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Geçerlik
-

Güvenirlik

Ölçekte yer alan maddelerin faktör yük değerleri 0.452 ile 0.802 arasında değişmektedir. Ölçeğin bütününe ilişkin güvenirlik katsayısı (Cronbach alfa): 0.955 olarak elde edilmiştir. Alt boyutlara ilişkin güvenilirlik katsayıları ise: Dikkat stratejilerinde 0.884, yineleme (tekrar) stratejilerinde 0.867, anlamlandırma- örgütleme stratejilerinde 0.940, anlamayı izleme stratejilerinde 0.888 ve duyuşsal stratejilerde ise 0.858 olarak bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi