TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Özel Eğitim Dersine Yönelik Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Durdukoca, Ş., F. (2015). Özel Eğitim Dersine Yönelik Tutum Ölçeği'nin geliştirilmesi. Turkish Studies International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 10(11), 651-666. http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.8451


Geliştiren/Uyarlayan
Şule F. Durdukoca


Yıl
2015


Kaynak Adı
Özel Eğitim Dersine Yönelik Tutum Ölçeği geliştirilmesi


Dergi
International Periodical for the Languages


Cilt
10


Sayı
11


Sayfa Aralığı
651-666


Link:
http://www.turkishstudies.net/Makaleler/1062585981_36F%C4%B1ratDurdukoca%C5%9Eule-egt-651-666.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
http://dx.doi.org/10.7827/TurkishStudies.8451


Sorumlu Yazar
Şule FIRAT DURDUKOCA


İletişim
drsulefirat@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Özel Eğitim Dersi


Alt Boyutlar
derse duyulan haz, derse yönelik bakış açısı, derse yönelik olumsuz tutum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Üç alt faktörde toplam 17 maddeden oluşan Özel Eğitim Dersi Tutum Ölçeği’nin; 8 maddeyi kapsayan birinci faktörü “derse yönelik bakış açısı”, 6 maddeyi kapsayan ikinci faktörü “derse yönelik olumsuz tutum” ve 3 maddeyi kapsayan üçüncü faktörü “derse duyulan haz” olarak adlandırılmıştır.


Kimlere Uygulanabilir
Özel Eğitim Öğrencilerine


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması

Ölçeğin birinci ve üçüncü alt boyutlarında yer alan maddelerin tamamı olumlu iken ikinci alt boyuttaki maddelerin tamamı olumsuzdur. Ölçeğin bütününden alınabilecek en yüksek puan 85, en düşük puan 17’dir.


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçek alt boyutundan alınan yüksek puanlar, öğretmen adaylarının ilgili alt boyutlardaki tutumlarının yüksek olduğunu göstermektedir.


Geçerlik

Doğrulayıcı faktör analizi sonucu; χ2/sd (ki-kare/serbestlik derecesi oranı) 2.0; RMSEA (yaklaşık hataların ortalama karekökü) 0.06; SRMR (standartlaştırılmış hata kareleri ortalamasının karekökü) 0.05; NNFI (normlaştırılmamış uyum indeksi) 0.90; CFI (karşılaştırmalı uyum indeksi) 0.91; GFI (uyum iyiliği indeksi) 0.89; AGFI (düzeltilmiş uyum iyiliği indeksi) 0.85 olarak belirlenmiştir. Tablo 3’de verilen ölçütlere göre, Özel Eğitim Dersi Tutum Ölçeği’nin χ2/sd değerinin “mükemmel uyum” ölçüsünde; RMSEA, SRMR, NNFI, CFI, GFI ve AGFI değerlerinin ise “kabul edilebilir uyum” ölçüsünde oldukları görülmektedir.


Güvenirlik

Çlçeğin Cronbach-alpha güvenirlik katsayısı değerleri; ölçeğin bütünü için 0.88, alt boyutları için ise sırasıyla 0.84, 0.84, 0.68 olarak tespit edilmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi