TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öz Yeterlik İnancı Kaynaklarını Belirleme Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ebd.beun.edu.tr/index.php/KEBD/article/view/195/262


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 301 Eğitim Psikolojisi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Güneri, B., ve Arslan, A. (2018). Öz yeterlik inancı kaynaklarını belirleme ölçeğinin ortaöğretim öğrencilerine uyarlanması. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 6(2), 256-268.


Geliştiren/Uyarlayan: Ali Arslan, Birsen Güneri


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Öz Yeterlik İnancı Kaynaklarını Belirleme Ölçeğinin Ortaöğretim Öğrencilerine Uyarlanması


Dergi: Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi


Cilt: 6


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 256-268


Sorumlu Yazar: Birsen Güneri


İletişim: guneribirsen@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Öz Yeterlik İnancı Kaynakları


Alt Boyutlar: Doğrudan Yaşantılar, Dolaylı Yaşantılar, Duygusal Durumlar, Sözel İkna


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

4 alt boyut ve 12 madde
Doğrudan Yaşantılar (3 m): İngilizce dersinde verilen görevleri başarı ile yerine getirmek o dersi öğrenebileceğine olan inancını ne kadar artırır?
Dolaylı Yaşantılar (3 m): Sınıf arkadaşlarının İngilizce dersini öğrenebildiklerini görmen o dersi öğrenebileceğine olan inancını ne kadar artırır?
Sözel İkna (3 m): İngilizce öğretmeninin senin hakkında olumlu konuşmalar yapması o dersi öğrenebileceğine olan inancını ne kadar artırır?
Duygusal Durumlar (3 m): İngilizce dersinde kendini rahat hissetmen o dersi öğrenebileceğine olan inancını ne kadar artırır?


Kimlere Uygulanabilir: 10-19 Yaş Arası Ergenler


Derecelendirme: 5'li Likert (1=Hiç artırmaz, 2=Biraz artırır,3=Orta düzeyde artırır, 4=Oldukça artırır, 5= Çok artırır)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 60, en düşük puan ise 12' dir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan öğrencinin ilgili alt boyutun değerlendirdiği kaynağa sahip olduğunu göstermektedir. Yükselen puanlar bireyin öz yeterlik inancını ilgili kaynağın ne düzeyde beslediğini ya da artırdığını göstermektedir.


Geçerlik:

Ölçek maddelerinin ve faktör yapısının ortaöğretim öğrencileri üzerinde çalışıp çalışmadığını belirlemek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Öğrencilerden elde edilen verilerle ölçeğin faktör yapısının uyumlu olup olmadığını ortaya koyabilmek için iyilik uyum indeksi değerlerinden χ2/sd değeri, RMSEA, GFI, AGFI, CFI, RMR ve NFI değerleri incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre ölçeğin iyilik uyum değerleri χ2/df = 1.609; RMSEA 0.045; GFI = 0.96; CFI = 0.97; NFI = 0.94 olarak bulunmuştur. Buna göre, χ2/sd değeri, RMSEA, GFI, AGFI ve CFI değerlerinin “iyi uyum” aralığına denk geldiği, RMR ve NFI değerlerinin ise “kabul edilebilir” aralığına denk geldiği söylenebilir. Bu değerler ölçek yapısı ile verilerin birbiriyle uyumlu olduğunu göstermektedir.
Ölçek maddelerinin ayırt edicilik düzeylerini ortaya koyabilmek amacıyla madde-toplam korelasyonları hesaplanmış, ayrıca alt-üst grup yöntemine de başvurulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre ölçek faktörlerinden olan doğrudan yaşantılar faktörünü oluşturan maddelerinin faktör yüklerinin 0,61 ile 0,66 arasında, madde-toplam korelasyonlarının 0,43 ile 0,50 arasında değiştiği görülmektedir. Ölçeğin dolaylı yaşantılar faktörünü oluşturan maddelerinin faktör yüklerinin 0,69 ile 0,72 arasında, madde toplam korelasyonlarının 0,54 ile 0,61 arasında değiştiği görülmektedir. Ölçeğin sözel ikna faktörünü oluşturan maddelerinin faktör yüklerinin 0,70 ile 0,81 arasında, madde-toplam korelasyonlarının 0,58 ile 0,67 arasında değiştiği görülmektedir. Ölçeğin duygusal durumlar faktörünü oluşturan maddelerinin faktör yüklerinin, 0,67 ile 0,78 arasında, madde-toplam korelasyonlarının 0,58 ile 0,64 arasında değiştiği görülmektedir. Buna göre ölçek maddelerinin ayırt edicilik değerlerinin çok iyi olduğu söylenebilir. İç tutarlılık katsayıları incelendiğinde ise doğrudan yaşantılar faktörünün iç tutarlılık katsayısının kabul edilebilir değer olan 0,70’in biraz altında olduğu diğer faktörlerin iç tutarlılık katsayılarının kabul edilebilir değer aralığında olduğu söylenebilir.


Güvenirlik:

Orta öğretim Öğrencileri İçin Öz Yeterlik İnancı Kaynaklarını Belirleme Ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin Cronbach Alfa (α) iç tutarlılık katsayısı doğrudan yaşantılar faktörü için 0,66, dolaylı yaşantılar faktörü için 0,74, sözel ikna faktörü için 0,78 ve duygusal durumlar faktörü için 0,78 olarak hesaplanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Öz Yeterlik İnancı Kaynaklarını Belirleme Ölçeği


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Arslan, A. (2012). İlköğretim öğrencilerinin öz yeterlik inancı kaynaklarının öğrenme ve performansla ilgili öz yeterlik inancını yordama gücü. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 12(3), 1907-1920.


Orijinal Ölçek Yazarlar: Ali Arslan


Orijinal Ölçek Yıl: 2012


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: İlköğretim Öğrencilerinin Öz Yeterlik İnancı Kaynaklarının Öğrenme Ve Performansla İlgili Öz Yeterlik İnancını Yordama Gücü.


Orijinal Ölçek Link: https://toad.halileksi.net/sites/default/files/pdf/oz-yeterlik-inanci-kaynaklarini-belirleme-olcegi-toad.pdf


Orijinal Ölçek Dergi: Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri


Orijinal Ölçek Cilt: 12


Orijinal Ölçek Sayı: 3


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 1907-1920


Orijinal Ölçek Geçerlik:

Elde edilen verilerin faktör analizine uygun olup olmadığını ortaya koyabilmek için KMO ve Bartlett’in küresellik testi sonuçlarına bakılmıştır. Verilerin analizi neticesinde KMO değeri 0,81; Bartlett’in küresellik testi değeri 1273,959 olarak bulunmuştur. Faktör analizi sonucunda ölçeğin öz değerleri 1’in üzerinde olan ve her biri 3 maddeden oluşan toplam 4 faktörlü yapıya sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu dört faktör Bandura (1997) tarafından öne sürülen öz yeterlik inancı kaynaklarına da uygun olacak şekilde performans başarıları, dolaylı yaşantılar, sözel ikna ve psikolojik durum olarak adlandırılmıştır. Performans başarıları alt boyutu bu çalışmada doğrudan yaşantılar olarak adlandırılmıştır.
Öğrencilerin öz yeterlik inancı kaynaklarını oluşturan ölçek 4 faktörden oluşmakta olup toplam varyansın % 62,4’unu açıklamaktadır. Performans başarıları faktörü yalnız başına toplam varyansın % 31,471’ini açıklamaktadır. Performans başarıları faktörünü oluşturan maddelerinin faktör yükleri 0,74 ile 0,78 arasında değişmektedir. Dolaylı yaşantılar faktörü yalnız başına toplam varyansın %11,273’unu açıklamaktadır. Dolaylı yaşantılar faktörünü oluşturan maddelerin faktör yükleri 0,72 ile 0,79 arasında değişmektedir. Sözel ikna faktörünü oluşturan maddelerinin faktör yükleri 0,64 ile 0,82 arasında değişmektedir. Psikolojik durum faktörü yalnız başına toplam varyansın %8,970’ini açıklamaktadır. Psikolojik durum faktörünün oluşturan maddelerin faktör yükleri 0,68 ile 0,71 arasında değişmektedir.


Orijinal Ölçek Güvenirlik:

Performans başarıları faktörünün güvenirlik katsayısı 0,70; Dolaylı yaşantılar faktörünün güvenirlik katsayısı 0,68, Sözel ikna faktörünün güvenirlik katsayısı 0,68 ve Psikolojik durum faktörünün güvenirlik katsayısı 0,69 olarak hesaplanmıştır.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi