TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğrenci Bireysel Sorumluluk Ölçeği-10

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Doğan, U . (2015). Öğrenci Bireysel Sorumluluk Ölçeği-10'un Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 17 (1), 163-170.


Geliştiren/Uyarlayan
Uğur Doğan


Yıl
2015


Kaynak Adı
Öğrenci bireysel sorumluluk ölçeğİ-10'un Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi


Cilt
17


Sayı
1


Sayfa Aralığı
163-170


Link:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/321341


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Uğur Doğan


İletişim
ugurdogn@gmail.com


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Ölçekte 10 madde bulunmaktadır.


Derecelendirme
-

Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Yazılı izin alındıktan sonra, ölçeği hiç görmemiş İngilizce öğretmenleri tarafından, birbirinden bağımsız olarak ölçek maddelerini Türkçeye çevrilmiştir. Daha sonra alanında Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında uzman 3 akademisyenden görüş alınarak tek bir Türkçe ifadeye ulaşılmıştır. Ardından ölçek değerlendirme formu ile, ölçeğin İngilizce maddeleri üste ve Türkçe çevirileri alta yazılmış, ayrıca gerekli görülen durumlarda maddenin düzeltilmesi veya çıkartılmasıyla ilgili görüş ve önerileri belirtecekleri açıklama bölümüm eklenmiştir. Bir sonraki aşamada Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanından öğretim üyeleri ile iletişime geçilerek, ölçeğin orjinal maddeleri ve Türkçeye çevrilmiş maddeleri okunup, çevrilen maddelerin, orjinal maddelerin, içerik, anlam bakımından ne kadar karşıladığı yönündeki değerlendirmeleri istenmiştir. Çeviriye uygunlukları, uzmanlarca birbirlerinden bağımsız olarak değerlendirilmiş, maddelere ilişkin düzeltme önerileri de alınmıştır. Uzman görüşleri dikkate alınarak Türkçe maddelerde gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Bir sonraki aşamada, 2 Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri tarafından, Türkçe formundaki her bir maddeyi, anlaşılabilirlik ve dilbilgisi bakımından değerlendirmişlerdir. Türkçe formuna son şekli verildikten sonra, bir başka İngilizce uzmanı tarafından, Türkçe maddelerin İngilizceye geri çevirisi yapılmıştır. Özgün maddeler ve geri-çeviri İngilizce maddelerin benzerlikleri yazar ve üç uzman tarafından incelenmiş ve iyi derecede benzeştikleri görülmüştür. Böylece ölçeğin dil geçerliği çalışması tamamlanmıştır.


Geçerlik

Yapı Geçerliği: Öğrenci Bireysel Sorumluk Ölçeği-10’un yapı geçerliğini incelemek için orijinal ölçeğin doğrulanması amacıyla Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulanmıştır. Elde edilen uyum indeksleri incelendiğinde elde edilen değerlerin kabul edilebilir olduğu görülmektedir (x2= 90,17, sd= 35, x2 /sd= 2.57, RMSEA= .081, GFI= .97, AGFI= .95, CFI= .84, IFI= .84, NNFI= .79).
Uyum Geçerliği: Öğrenci Bireysel Sorumluluk Ölçeği-10’nun uyum geçerliğini test etmek amacıyla Öğrenci Sorumluluk Ölçeği (Kaya ve Doğan, 2014) ile İç-Denetimsel Sorumluluk, Dış-Denetimsel Sorumluluk Ölçeği (Özen ve Gülaçtı, 2011) kullanılmıştır. Öğrenci Bireysel Sorumluluk Ölçeği-10’nun Öğrenci Sorumluluk Ölçeği ile arasında .40 (p< .001) düzeyinde bir ilişki bulunmuştur. Öğrenci Bireysel Sorumluluk Ölçeği-10’nun İç-Denetimsel Sorumluluk, Dış-Denetimsel Sorumluluk Ölçeği ile arasında .56 (p< .001) düzeyinde bir ilişki olduğu görülmüştür.


Güvenirlik

Öğrenci Bireysel Sorumluluk Ölçeği-10’nun güvenirlik çalışması için başvurulan ilk yöntem Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı olmuştur. Yapılan istatistiki işlem sonucunda .63 seviyesinde bir bulguya ulaşılmıştır. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için kullanılan bir diğer yöntem olan test-tekrar test uygulaması yapılmıştır. İki hafta ara ile 30 kişilik bir gruba iki uygulama yapılmıştır ve bulgular Pearson Momentler Korelasyon katsayısı ile hesaplanmıştır. Yapılan test-tekrar test çalışmasında pearson momentler korelasyon katsayısı .77 bulunmuştur (p<.001).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi