TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematiksel Gelişim İnanç Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Karakuş, H., Akman, B., & Ergene, Ö. (2018). The Turkish adaptation study of The Mathematical Development Beliefs Scale. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 8(2), 211-228. doi: 10.14527/pegegog.2018.009


Geliştiren/Uyarlayan
Berrin Akman, Hilal Karakuş, Özkan Ergene


Yıl
2018


Kaynak Adı
The Turkish adaptation study of The Mathematical Development Beliefs Scale


Dergi
Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi


Cilt
8


Sayı
2


Sayfa Aralığı
211-228


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
10.14527/pegegog.2018.009


Sorumlu Yazar
Hilal Karakuş


İletişim
hilal_karakus@hacettepe.edu.tr


Ölçülen Özellikler
Matematiksel Gelişimi Hakkındaki İnançlarını Değerlendirme


Alt Boyutlar
Matematik Eğitimindeki Güven, Matematik Öğretiminin Yaş Uygunluğu, Matematiksel bilgi Üretiminin Sınıf Odağı, Okul Öncesi Eğitimin Başlıca Amacı Olarak Matematiksel Gelişim


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

40 maddeden (örn: “Öğretmenler okul öncesi dönemdeki çocuklara matematikle uğraşmanın doğru yolunu göstermelidirler”, “Matematik etkinlikleri okul öncesi dönemdeki çocukların yaşlarına uygundur”, “Okul öncesi dönemdeki matematik okul öncesi dönemdeki çocukların özgüvenlerini zayıflatacaktır” ve “Küçük çocukların matematik gelişimini nasıl destekleyeceğimden emin değilim”) oluşmaktadır.


Derecelendirme
1= kesinlikle katılmıyorum, 2= katılmıyorum, 3= biraz katılmıyorum, 4= biraz katılıyorum, 5= katılıyorum, 6=kesinlikle katılıyorum oluşturulmuştur.


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek puan 40 ile 200 arasında değişmektedir. Ölçekte tersine puanlanan maddeler şunlardır: 1, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 12, 13, 15, 18, 19, 21, 22, 25, 27, 30, 32, 33, 35, 36, 38, 39, 40.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Çalışma kapsamında orijinal ölçek formu Türkçe ve İngilizceyi çok iyi düzeyde bilen ve eğitim alanında çalışmalar yapmış, eğitim bilimleri alan yazına yatkın İngilizce dil uzmanı 3 ayrı kişi tarafından birbirinden bağımsız olarak Türkçeye çevrilmiş daha sonra ortak bir Türkçe form oluşturulmuştur. Daha sonra geri-çeviri sürecini tamamlamak için, bu ortak form da farklı üç dil uzmanına gönderilerek ölçeğin İngilizceye geri çevirisi yapılmıştır. Ölçeğin orijinal hali ile İngilizceye çevrilen formlar incelenmiş ve gerekli düzeltmeler yapılmıştır. Çeviri işlemleri tamamlandıktan sonra ölçeğin geçerliği için çeşitli üniversitelerde görev yapan beş alan uzmanının görüşü alınmıştır. Beş uzmandan ölçekte yer alan her bir soruyu uygun olup olmadığı (1=uygun değil, 2= düzeltilebilir, 3= uygun) açısından değerlendirilmeleri istenmiştir. Uzman görüşleri teker teker incelenip, gelen geri bildirimler ve açıklamalar doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılarak uygulamaya geçilmiştir.


Geçerlik
-

Güvenirlik
-

Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi