Dığrak, E. & Tezel, A. (2022). Validity And Reliability of the Turkish Version of the Cultural Competence Assessment Tool in Nursing Students. Clinical and Experimental Health Sciences, 12(2), 486-492. https://doi.org/10.33808/clinexphealthsci.985965
4 alt boyut ve her alt boyut 10 sorudan oluşmaktadır.
Alt boyutları ve Kültürel Yeterliliği değerlendirmektedir.
Ölçeğin belirli bir skor çizelgesi ile dört boyut (kültürel farkındalık, kültürel bilgi, kültürel duyarlılık, kültürel uygulama) için puanlama yapılarak kültürel yeterlilik düzeyi belirlenmektedir.
Ölçekten toplam 40 puan alınabilir. Puanlama sistemine göre;
Kültürel yeterli
Kültürel güvenli
Kültürel Farkında
Kültürel Yetersiz seviyeleri belirlenmektedir.
Veriler SPSS 20.0 for Windows ve AMOS 23.0 kullanılarak analiz edildi. Sosyo-demografik veriler uygun olduğu şekilde frekanslar, ortalamalar ve aralıklar kullanılarak analiz edildi.
Özgün ölçeğin İngilizce formu dil eşdeğerliğini sağlamak için, alanında uzman olan en az üç kişiden oluşan bir ekip oluşturulmuştur. Ekip tarafından ölçek İngilizceden Türkçeye ve Türkçeden İngilizceye çevrilmiş ve dğerlendirmeleri yapılmıştır.
Ölçeğinin geçerlik analizinde; dil geçerliği, içerik geçerliği, yapı geçerliği ve ölçek tepki yanlılığı değerlendirilmiştir.
Ölçeğin dil geçerliği sağlandıktan sonra içerik geçerliğinin sağlanması için konusunda biri Antropolpji alanında olmak üzere sekiz uzmanın görüşüne başvurulmuştur. Ölçek uzman görüşleri doğrultusunda düzenlenmiştir.
Ölçeğin yapı geçerliliği açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi ile sınanmıştır.
Ölçeğinin güvenirliği, zamana göre değişmezlik ve iç tutarlılık analizi ile belirlenmiştir.
Orijinal Form
https://eprints.mdx.ac.uk/21/
Promoting cultural competence in health care through a research based intervention in the UK.
Papadopoulos, Irena ORCID logo, Tilki, Mary and Lees, Shelley