Eğitimcilerin Yaratıcılığa Karşı Duyarlılığı Testi
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme
Kaynak Türü: Tez
Kaynak/Referans:
Demirtaş, B. (2018). Sınıf öğretmenlerinin yaratıcılık fenomenine duyarlılığı ile matematiksel düşünme becerileri arasındaki ilişki (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
Geliştiren/Uyarlayan: Berat Demirtaş
Kaynak Adı: 2018
Tez Türü: Yüksek Lisans
Üniversite: İstanbul Üniversitesi
Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
Şehir: İstanbul
Ülke: Türkiye
Sorumlu Yazar: BERAT DEMİRTAŞ
İletişim: beratdemm@gmail.com
Ölçülen Özellikler: Yaratıcılık
Alt Boyutlar: Açıklık ve Belirsizlik Hoşgörüsü, Genel Bilgi ve Düşünme-Temelli, Güdüler ve Motivasyon, Iraksak Düşünme ve Davranma, Odaklanma ve Görev Sorumluluğu, Özel Alan-Bilgi Temelli
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Yapıcı eleştiriler yoluyla öğrencilere yardım ediyor muyum?
Sadece sonuca değil öğrenme sürecine odaklanıyor muyum?
83 madde
Kimlere Uygulanabilir: Öğretmenler
Derecelendirme: 4'lü Likert
Ölçek Puanlaması:
32-332
Ölçek Değerlendirmesi:
Sensitization and Self Questionnaire for Educators & Teachers (Urban, 2014) Klaus, K. Urban isimli araştırmacı tarafından eğitimcilerin; kendi yaratıcılık düzeylerini ve kendi öğretim yöntemlerinin ne derecede yaratıcılığı teşvik ettiklerini ölçebilmeleri amacı ile geliştirilmiş bir testtir. 83 maddeden ve 6 alt faktörden oluşan test 4’lü likert (asla, bazen, sık sık, çoğu zaman) tiptedir. Alt faktörler ise şu şekilde sıralanmaktadır; Iraksak düşünme ve davranma, genel bilgi ve düşünme temelli, özel (alan) bilgi temelli ve özel beceriler, odaklanma ve görev sorumluluğu, güdüler ve motivasyon. Test sonuçları ise Urban (2014)’ın oluşturduğu derecelendirmeye göre yapılacaktır.
83-130 Puan Öğretim yöntemlerinde yaratıcı düşünme ve davranmayı neredeyse hiç teşvik etmeyen eğitimciler.
131 -180 Puan Öğretim yöntemlerinde yaratıcı düşünme ve davranmayı üstünkörü-gelişigüzel teşvik eden eğitimciler.
181 - 240 Puan Öğretim yöntemlerinde yaratıcı düşünmeyi ve davranmayı teşvik eden ve çeşitli uyaranlarla bu davranışlarını güçlendirebilecek eğitimciler.
241-300 Puan Öğretim yöntemlerinde yaratıcı düşünme ve davranmayı ayrıca problem temelli düşünme konusunda öğrencilerini bağımsız çalışmaları için cesaretlendiren ve umut vadeden bir yol takip eden eğitimciler.
301-332 Puan Yaratıcılığın teşvik edilmesi konusunda tam yeterli olan eğitimciler.
Güvenirlik:
Cronbach Alpha katsayısı maddelerin ağırlıklı olarak puanlandırıldığı ya da dereceleme yöntemiyle puanlandığı durumlarda kullanılır (Can, 2014). Cronbach Alpha katsaysının hesaplanması için SPSS 23 programı kullanılmıştır. ve McDonald’ın (ω) omega katsayısı ise faktör yüklerinin birbirine eş olmadığı durumlarda DFA verileri doğrultusunda hesaplanan konjenerik ölçmelerde kullanılan bir katsayıdır (Mcdonald, 1985; Yurdugül, 2006).
Santos’a (1999) göre bir ölçeğin güvenilir olduğunu göstermesi için Cronbach Alpha katsayısının en az .70 olması gerekmektedir. Ayrıca Yurdugül’e (2006) göre ise McDonald’ın (ω) omega katsayısı ve Cronbach Alpha (α) katsayılarının aralıkları (ω=α) birbirine eşittir. Bu nedenle McDonald’ın (ω) omega katsayısı da Cronbach Alpha (α) aralıklarına göre değerlendirilecektir.
Öncelikle testin bütününde alınan puanlara bakarsak (ω=,97; α=,96) olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle testimizin yüksek derecede güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Alt faktörlere bakıldığında ise Iraksak Düşünme ve Davranma (ω=,91; α=,87), Genel Bilgi ve Düşünme Temelli (ω=,89; α=,86), Özel (Alan) Bilgi Temelli ve Özel Beceriler (ω=,76; α=,70), Odaklanma ve Görev Sorumluluğu (ω=,82; α=,75), Güdüler ve Motivasyon (ω=,87; α=,81) ve son olarak Açıklık ve Belirsizlik Hoşgörüsü (ω=,87; α=,84) olduğunu görmekteyiz.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: SenSel Creativity-Sensitization and Self Questionnaire for Educators
Orijinal Kaynak / Referans:
Urban, K.K. (2014). Sensitization and Self Questionnaire for Educators & Teachers. Klausur-Verlag. ISBN: 978-3-932167-20-1
Orijinal Ölçek Yazarlar: K. Klaus Urban