TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Eğitim Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Yeterlikleri Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Link: https://biblio.ugent.be/publication/6884349/file/6884350.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Banoğlu, K. (2012). Eğitim Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Yeterlikleri Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(3), 43-65.


Geliştiren/Uyarlayan: Köksal Banoğlu


Yıl: 2012


Kaynak Adı: Eğitim Yöneticilerinin Teknoloji Liderliği Yeterlikleri Ölçeği'nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 13


Sayı: 3


Sayfa Aralığı: 43-65


Sorumlu Yazar: Köksal Banoğlu


İletişim: koksal_banoglu@hotmail.com


Ölçülen Özellikler: Liderlik Yeterlikleri, Teknoloji Liderliği


Alt Boyutlar: Dijital Çağ Öğrenme Kültürü, Dijital Vatandaşlık, Mesleki Gelişimde Mükemmellik, Sistematik Gelişim, Vizyoner Liderlik


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

5 alt boyut ve toplam 32 madde
Vizyoner Liderlik (12 m): Okulda işbirliği yaptığım bir teknoloji ekibi oluştururum.
Dijital Çağ Öğrenme Kültürü (3 m): Öğrencilerin ödev ve proje yaparken teknolojik araçlardan yararlanmasının önemini öğretmenlerin kavramasını sağlarım.
Mesleki Gelişimde Mükemmellik (8 m): Teknolojinin etkili kullanımıyla ilgili bilimsel çalışmaları takip ederim.
Dijital Vatandaşlık (6 m): Güvenli, yasal ve etik teknoloji kullanımı konusunda eğitim politikası geliştirerek okula örnek olurum.
Sistematik Gelişim (3 m): Okulda teknoloji kullanımıyla ilgili araştırma-geliştirme çalışmalarının yapılmasını teşvik ederim.


Kimlere Uygulanabilir: Eğitim Yöneticileri


Derecelendirme: 5'li Likert


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 32-160 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Geçerlik:

Açımlayıcı faktör analizi (AFA) sonuçları ölçme aracının toplam varyansın %65.35’ini açıkladığını ve madde faktör yüklerinin .522 ile .838 arasında değiştiğini göstermiştir (KMO=.899, p<.001). Doğrulayıcı faktör analizi (DFA) düzeltme önerilerine bağlı olarak AFA modeline ek olarak üç alternatif ölçme modeli daha oluşturulmuş ve dört modele uyum indeksleri incelenerek, en iyi model-veri uyumuna sahip model tespit edilmiştir (x2=645.527; x2/sd= 1.416; CFI=.913; NFI=.759; RMSEA=.057). Ölçme aracının yordama geçerliğini analiz edebilmek için ROC eğrisi analizi uygulanmış ve geliştirilen ölçme modelinin müdürlerin bilgisayar ve internet kullanım sürelerini % 72.2 ve %68.8 duyarlılıkla yordayabildiği görülmüştür.


Güvenirlik:

Ölçme aracının genel faktör iç tutarlık güvenirlik katsayısının (Cronbach Alpha) .943, iki yarı güvenirlik katsayısının .898 ve .914 olduğu, madde-toplam ayırt edicilik indeksinin .449-.675 aralığında değiştiği belirlenmiştir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi