Davranışsal Pediatrik Besleme Değerlendirmesi Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: http://dergipark.gov.tr/download/article-file/329502
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
60 Sağlık Bilimleri » 601 Temel Tıp Bilimleri
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Önal, S., Çalık-Var, E. ve Uçar, A. (2017).Davranışsal Pediatrik Besleme Değerlendirmesi Ölçeği (DPBDÖ)’ni Türkçe’ye uyarlama çalışması. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi Cilt 6(1), 93-101. Doi: 10.17100/nevbiltek.296685
Geliştiren/Uyarlayan: Aslı Uçar, Esra Çalık Var, Seda Önal
Yıl: 2017
Kaynak Adı: Davranışsal Pediatrik Besleme Değerlendirmesi Ölçeği (DPBDÖ)’ni Türkçe’ye Uyarlama Çalışması
Dergi: Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi
Cilt: 6
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 93-101
DOI: 10.17100/nevbiltek.296685
Sorumlu Yazar: Seda Önal
İletişim: onals@ankara.edu.tr
Ölçülen Özellikler: Yeme davranışı
Alt Boyutlar: Erken dönem pütürlü yiyecek reddi, Erken dönem yiyecek reddi, Geç dönem yiyecek reddi, Yiyecek seçiciliği
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
DPBDÖ’nün çocuklarla ilgili olan 25 madde bulunmaktadır.
Derecelendirme: Ölçekte yer alan ifadeler 1 ile 5 arasında puanlandırılmaktadır (1=Asla, 2=Nadiren, 3=Bazen, 4=Sıklıkla 5=her zaman).
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınacak puanlar 35-175 arasında değişmektedir. 6 tanesi pozitif (1,3,5,6,9, ve 16. maddeler), 19 tanesi negatif anlam taşımaktadır. Pozitif olarak ifade edilen maddeler tam tersi şekilde puanlandırılmaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekten alınan puandaki artış yüksek seviyede sorun teşkil eden yeme davranışını ve beslenme alışkanlığını göstermektedir.
Çeviri Süreci:
Ebeveynlere ölçek formu uygulanmıştır. Ebeveynlere ve çocuklara ait demografik özellikler ve BPFAS’ın Türkçe’ye çevrilmiş şekli olan, Davranışsal Pediatrik Besleme Değerlendirmesi Ölçeği (DPBDÖ) sorgulanmıştır. DPBDÖ’nin Türkçeye uyarlama çalışmaları için iki dili de iyi konuşan ve anlayan, uzmanlığı İngilizce olan öğretim görevlileri tarafından İngilizce’den Türkçe’ye çevrilmiş, ardından tekrar İngilizce ’ye çevrilmiş ve maddeler karşılaştırılmıştır. Gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra form tekrar Türkçe’ye çevrilmiştir. Karar verilen maddeler 8 alan uzmanının görüşüne sunulmuş ve ölçeğe son hali verilmiştir.
Geçerlik:
Ölçeğin Türkiye’de uygunluğunu belirleyebilmek amacı ile yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonuçları arasında yer alan Ki-kare değerinin serbestlik derecesine bölümünden Sd=592.522, P=0.00 , IFI=0.85, GFI=0.90, CFI= 0.85 , RMSEA=0.07 sonuçlar elde edilmiştir.
Çalışma grubunun büyüklüğünü değerlendirmek için Kaiser Mayer Olkin (KMO) değeri incelenmiştir. Analiz sonucunda KMO değeri .87 olarak bulunmuş ve uygun görülmüştür
Güvenirlik:
Ölçeğin güvenirliği için iki ayrı yönteme başvurulmuştur. Bunlardan biri test-tekrar test yöntemidir. Bu amaçla 51 ebeveyne 2 hafta arayla iki kez uygulanmıştır. Katılımcıların ölçekten aldıkları puanlar arasındaki korelasyon .88 olarak bulunmuştur. Ölçeğin 24 madde dört alt boyutlu versiyonu için Cronbach α .88 olarak bulunmuştur. alt boyutlar için cronbach α, .76, .74, .72 ve .77 olarak bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr