Çalışmada Akış Deneyimi Ölçeği (ÇADÖ)
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://sbfdergi.ankara.edu.tr/dergi/pdf/76/1/13---1578---Nuray-Turan---Osman-Pala.pdf
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Turan, N. ve Pala, O. (2021). Çalışmada Akış Deneyimi Ölçeğinin (ÇADÖ) Türkçe uyarlaması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Dergisi, 76(1), 387 – 404.
Geliştiren/Uyarlayan: Nuray Turan, Osman Pala
Yıl: 2021
Kaynak Adı: ÇALIŞMADA AKIŞ DENEYİMİ ÖLÇEĞİNİN (ÇADÖ) TÜRKÇE UYARLAMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI
Dergi: Ankara Üniversitesi SBF Dergisi
Cilt: 76
Sayı: 1
Sayfa Aralığı: 387 – 404
DOI: 10.33630/ausbf.824667
Sorumlu Yazar: nuray turan
İletişim: nurayturan@yahoo.com
Alt Boyutlar: çalışmada içsel keyif, çalışmaya kendini verme
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
Çalışırken başka bir şey düşünmem. (M1)
Kendimi işime kaptırırım. (M2)
Çalışırken etrafımdaki her şeyi unuturum. (M3)
Daha az ücret alacak olsam bile; yine de bu işi yapardım diye düşünürüm. (M9)
Boş zamanlarımda bile çalışmak istediğimi fark ediyorum. (M10)
Çalışıyorum çünkü çalışmaktan keyif alıyorum. (M11)
Kimlere Uygulanabilir: 18 Yaş ve Üzeri Çalışanlar, Araştırma konusunda bilgilendirilip araştırmada çalışmayı kabul eden sağlıklı bireylerden rastgele seçilen denekler
Derecelendirme: 7'li likert (1 = Asla, 7 = Her zaman)
Ölçek Puanlaması:
Ölçekten alınabilecek puan 1 ile 7 arasında değişmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.
Ölçek Değerlendirmesi:
Veri toplama işlemi tamamlandıktan sonra elde edilen veriler, istatistiksel işlemleri yapabilmek üzere hazır hale getirilmiş ve SPSS-21 programı kullanılarak analizler yapılmıştır. ÇADÖ’nin orijinal ölçeğin geliştirildiği ülkeden farklı bir kültürdeki çalışma yaşamına Türkiye’de doğru uyarlanabilmesi için, öncelikle akademisyenlerden oluşan veri setine Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) uygulanarak ölçeğin faktör yapısı değerlendirilmiştir. Sonrasında AFA ile elde edilen faktör bileşiminin yapı geçerliliği Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ile öğretmenlere ait veri seti kullanılarak test edilmiştir. Faktör analizinin yapılabilmesi için öncelikle örneklem yeterliliğini değerlendiren Kaiser–MeyerOlkin (KMO) katsayısı hesaplanmış ve elde edilen 0,89 değeri ile kabul edilebilir sınır olan 0,70’in üzerinde bulunduğu ve örneklemin faktör analizi için yeterli olduğu görülmüştür (Hair vd., 2010: 104). Faktör analizinin geçerliği için gerekli olan Bartlett testi sınama sonucuna bakıldığında ise (χ2 =1261,667; df=78; p<0.000) değerlerin anlamlı olduğu ve faktör analizinin yapılmasında bir engel olmadığı görülmüştür.
Çeviri Süreci:
Çalışmada Akış Ölçeği’nin (ÇADÖ) orijinalinde yer alan maddeler önce araştırmacı tarafından, daha sonra alanında uzman üç akademisyen tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Bu işlemler sırasında konunun kavramsal içeriğinin korunmasına, çeviriden sonra, ölçeğin dilinin doğal ve kabul edilebilir olmasına dikkat edilmiştir (Arafat ve diğerleri, 2017). Oluşturulan bu Türkçe form için üç Türkçe öğretmeninin görüş ve önerileri alınmıştır. Bu kapsamda, uyum yüzdesini hesaplamak için, Geçerlilik İndeksi (Content Validity Index-CVI) kullanılmıştır. Bu indekste Türkçe öğretmenlerinden her bir madde için “uygun değil ve “maddenin uygun şekle getirilmesi gerekir (1)”, “uygun, ancak küçük değişiklik gerekir (1)” ya da “uygun (3)” yanıtlarından birisini vermesi beklenmiştir. Gelen yanıtlarda CVI puanının her bir madde için %80 ve üzerinde 2 ve 3 puan olmasına dikkat edilmiştir (Polit ve Beck, 2004: 423; Waltz ve diğerleri, 2005: 155). Araştırma kapsamında, üç öğretmenin geri dönüşünden elde edilen uyum yüzdesi %85 olarak ortaya çıkmıştır. Bu yüzde kabul edilebilir bir yüzdedir (Polit ve Beck, 2006). Son aşamada ise; Türkçe formun İngilizce geri çevirisi yapılmıştır. Ardından, çevirideki yetersiz ifadeleri/tanımlamak, aynı zamanda iki dil arasındaki tutarsızlıkları tespit etmek ve çözmek için ölçeğin içeriğine hâkim iki uzman görüşü alınmıştır (Coster ve Mancini, 2015); Jesus ve Valente, 2016). Son olarak orijinal ölçek ile karşılaştırılarak Türkçe form üzerinde düzeltmeler yapılmış ve ölçeğin Türkçe formu oluşturulmuştur.
Geçerlik:
13
maddenin yarısından çoğu arzu edilen değer olan 0,70’den büyük ve tümü
0,50’den büyük faktör yüküne sahip olduğu için modelin kabul edilebilirliği
yüksektir. Ortalama varyans açıklama değeri olan AVE kabul edilebilir değer olarak 0,50 ve üstü, yapısal geçerlilik değeri olan CR kabul edilebilir sınır değeri ise 0,60 ve üstü olarak ifade edilmektedir (Happell vd., 2015: 41). Çalışmada AVE değeri 0,57 olarak bulunmuş olup kabul edilebilir olduğu gözlenmiştir. CR değeri her bir faktör için ayrı ayrı hesaplanmakta ve çalışmada yer alan iki faktör için sırasıyla 0,93 ve 0,92 değerleri bulunmuştur. CR sınır değerine göre bakıldığında her iki değerin de uygun çıktığı görülmektedir. Bu nedenle modelin yapısal geçerliliğe sahip olduğu söylenebilir.
Güvenirlik:
Ölçeğin içsel tutarlılığını ve güvenilirliğini değerlendiren Cronbach Alfa katsayısı ölçeğin tamamı için 0,917 bulunmuştur. Boyutlar için Cronbach Alfa katsayısı ise Çalışmada içsel keyif 0,912; Çalışmaya Kendini 0,881 olarak bulunmuştur.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr
Orijinal Form
Orijinal Ölçek Adı: The Work Related Flow Inventory
Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale
Orijinal Kaynak / Referans:
Bakker, Arnold (2008). The Work Related Flow Inventory: Construction and Initial Validation of the WOLF. Journal of Vocational Behavior, 72 (3): 400-414.
Orijinal Ölçek Yazarlar: Arnold B. Bakker, Bakker
Orijinal Ölçek Yıl: 2008
Orijinal Ölçek Kaynak Adı: The Work Related Flow Inventory: Construction and Initial Validation of the WOLF
Orijinal Ölçek Link: https://doi.org/10.1016/j.jvb.2007.11.007
Orijinal Ölçek DOI: 10.1016/j.jvb.2007.11.007
Orijinal Ölçek Dergi: Journal of Vocational Behavior
Orijinal Ölçek Cilt: 72
Orijinal Ölçek Sayı: 3
Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 400-414.
Orijinal Ölçek Geçerlik:
Results of Study 1 among 7 samples of employees(totalN= 1346) from different occupational groups offer support for the factorial validity and reliability of the WOLF.Study 2 examined the validity of the WOLF in more detail among some of the samples. Positive correlations between ageneral flow index and the three flow dimensions confirm the convergent validity of the WOLF. In addition, the findingsof Study 2 provide evidence for the construct and predictive validity of the WOLF using five job characteristics as predic-tors of flow, and other-ratings of performance as outcomes.
Orijinal Ölçek Güvenirlik:
The test–retest reliability of the WOLF subscales was determined using the data from Sample 5 in which248 employees (61%) filled out the flow questionnaire twice over a six weeks interval. The test–retest correla-tions were .74, .77, and .71 for absorption, work enjoyment and intrinsic work motivation, respectively. Thesefindings indicate that each flow dimension has good test–retest reliability as well.