TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çalışma Becerilerini Değerlendirme Ölçeği / Öğrenci Formu

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://dergiler.ankara.edu.tr/detail.php?id=40&sayi_id=837


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 325 Öğretim Yöntem ve Teknikleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kaner S. ve Kesiktaş, A. D. (2008). Ders Çalışma Becerileri Ölçeği ana-baba, öğretmen ve öğrenci formlarının psikometrik özellikleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 41(2), 293-321.


Geliştiren/Uyarlayan: A. Dolunay Kesiktaş, Sema Kaner


Yıl: 2008


Kaynak Adı: Ders Çalışma Becerileri Ölçeği ana-baba, öğretmen ve öğrenci formlarının psikometrik özellikleri


Dergi: Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi


Cilt: 41


Sayı: 2


Sayfa Aralığı: 293-321


Sorumlu Yazar: Sema Kaner


İletişim: semakaner@gmail.com


Kimlere Uygulanabilir: İlkokul 2-8. sınıf öğrencileri velileri ve öğretmenleri


Derecelendirme: 3'lü derecelendirme


Ölçek Değerlendirmesi:

Bu çalışmada, ilköğretim öğrencilerinin ders çalışma becerilerini değerlendirmede ana-baba, öğretmen ve ilgili diğer mercilere yol göstermek için ders çalışma becerileri ölçme araçları geliştirilmiştir. ÇBDÖ/ABF, ÇBDÖ/ÖF ve ÇBDÖ/ÖĞRF’ nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, ölçeklerin yeterli psikometrik özelliklere sahip oldukları sonucunu doğurmaktadır. Buna göre ölçekler, üç bilgi kaynağından da öğrencilerin ders çalışma becerilerine ilişkin sağlıklı bilgiler elde edilebileceğini ve bu bilgilerin gerekli müdahaleleri başlatmada yol gösterici olacağını düşündürmektedir.


Geçerlik:

Ölçeğin yapı geçerliğini sınamak için yapılan TBA’da, ilk bulgulara göre özdeğerleri 1.00’in üzerinde 21 faktör elde edilmiştir. Bu faktörler anlamlandırılamayınca analizler farklı sayıda faktörlere göre yinelenmiştir. Analizler sonucunda ölçeğin 6 boyutlu bir yapıya sahip olduğu izlenimi edinilmesi üzerine, TBA 6 faktöre göre tekrarlanmış ve analize varimaks dik döndürme yöntemiyle devam edilmiştir.


Güvenirlik:

ÇBDÖ/ÖĞRF’nin güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha iç tutarlılık, iki yarım güvenirlik ve test–tekrar test güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. ÇBDÖ/ABF’nin Cronbach Alpha katsayıları 0.92-0.59 ve iki yarım güvenirlik katsayıları 0.89-0.61 arasında değişmektedir. Ölçeğin test–tekrar test güvenirlik katsayıları ise 0.90-0.47 arasındadır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi