TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Blok Temelli Programlamaya İlişkin Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Altun, A. ve Kasalak, İ. (2018). Blok Temelli Programlamaya İlişkin Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği geliştirme çalışması: Scratch örneği. Eğitim Teknolojisi Kuram ve Uygulama, 8(1), 209-225.


Geliştiren/Uyarlayan
Arif Altun, İbrahim Kasalak


Yıl
2018


Kaynak Adı
Blok Temelli Programlamaya İlişkin Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği Geliştirme Çalışması: Scratch Örneği.


Dergi
Educational Technology Theory and Practice


Cilt
8


Sayı
1


Link:
http://blok-temelli-programlamaya-iliskin-oz-yeterlik-algisi-olcegi-toad.pdf


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
Arif Altun


İletişim
altunar@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Blog Temelli Programlama


Alt Boyutlar
Karmaşık Programlama Görevleri, Temel Programlama Kavramları


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

2 alt boyut 12 madde
Temel Programlama Kavramları ( 5 m ) :Sahnedeki karakteri istediğim hızda hareket ettirebilirim.
Karmaşık Programlama Kavramı ( 7 m ) :Bir oyunda istenilenler başarıldıkça 'Puan' veya 'Skor' değerinin arttığı veya azaldığı bir program hazırlayabilirim.


Kimlere Uygulanabilir
Orta okul öğrencilerine uygundur


Derecelendirme
5'li Likert ( 1= Hiçbir zaman - 5= Her zaman)


Ölçek Puanlaması

Basit blok temelli programlamaya ilişkin öz-yeterlik algısı için alınabilecek maksimum puan 25, minimum puan ise 5, karmaşık blok temelli programlamaya yönelik öz-yeterlik algısı için alınabilecek maksimum puan 35, minimum puan ise 5’tir.


Ölçek Değerlendirmesi

Verilerin faktör analizi için uygun olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla KaiserMeyer-Olkin (KMO) ve Barlett Küresellik testleri yapıldı. KMO örneklem yeterlilik indeksi, %60’dan yüksek olması ve Barlett küresellik testinin anlamlı çıkması verilerin faktör analizi için uygun olduğunu göstermektedir.


Geçerlik

Ölçeğin yapı geçerliliği için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi kullanıldı.Doğrulayıcı faktör analizinde kurulan modelin iyilik uyumunun değerlendirilmesinde iyilik uyum indekslerinden AGFI, IFI, GFI, NNFI, NFI, CFI, RMSEA ve S-RMR değerleri esas alınmıştır.


Güvenirlik

Güvenirlik çalışması için ölçeğin iç tutarlılık katsayısı (Cronbach alpha) hesaplanmıştır.Grupların çeşitli değişkenler açısından bağımlı değişken verileri üzerinden karşılaştırıldığı analizler için bağımsız- örneklem t testi uygulandı.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi