TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kaynak Türü
Tez


Kaynak/Referans

Yılmaz Esenboğa, N. (2022). Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği (PCPON): Türkçe'ye uyarlama, geçerlilik ve güvenirlik çalışması. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Maltepe Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, İstanbul.


Geliştiren/Uyarlayan
Nadide Yılmaz Esenboğa


Yıl
2022


Kaynak Adı
Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Ölçeği (PCPON): Türkçe'ye Uyarlama, Geçerlilik ve Güvenirlik Çalışması


Tez Türü
Yüksek Lisans


Üniversite
Maltepe Üniversitesi


Enstitü
Lisansüstü Eğitim Enstitüsü


Şehir
İstanbul


Ülke
Türkiye


Link:
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp


Dosyalar

Tez
PDF


Sorumlu Yazar
Nadide Yılmaz Esenboğa


İletişim
nadideyilmazz@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Birey Merkezli Perioperatif Hemşirelik Performansı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

Ölçek 20 madde 5 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin merhametli etkileşim (1, 2, 3, 4, 5 ve 6. madde), saygı (7, 8, 9, 10 ve 11. madde), rahatlık sağlama (12, 13 ve 14. madde), bilgi paylaşımı (15, 16 ve 17. madde) ve hemşirelik uzmanlığı (18, 19 ve 20. madde) olmak üzere toplam 5 alt boyutu mevcuttur. Bu ölçek; ‘1=hiçbir zaman’, ‘2=nadiren’, ‘3=ara sıra’, ‘4=sıklıkla’, ‘5=her zaman’ şeklinde puanlanmakta ve 5’li likert tipinde sıklık derecesi ölçmektedir. Ölçekten alınabilecek en düşük puan 20, en yüksek puan ise 100 olup, alınan puan yükseldikçe yüksek derecede birey merkezli perioperatif hemşirelik performansı içerdiği anlamına gelmektedir.


Kimlere Uygulanabilir
Ameliyathane ve Cerrahi Hemşireleri


Derecelendirme
5'li Likert (1=hiçbir zaman, 2=nadiren, 3=ara sıra, 4=sıklıkla, 5=her zaman)


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek en düşük puan 20, en yüksek puan ise 100 olup, alınan puan yükseldikçe yüksek derecede birey merkezli perioperatif hemşirelik performansı içerdiği anlamına gelmektedir. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi
-

Çeviri Süreci

Ölçeğin dil uyarlaması için çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılmıştır.


Geçerlik

Ölçeğin Kapsam Geçerlilik İndeksi skoru 0.97; ölçekte bulunan her bir maddenin Kapsam Geçerlilik Oranı skoru 0.85 ile 1.00 arasında değer aldığı hesaplanmıştır. Yüzey geçerliliğinde 30 ameliyathane hemşiresine pilot uygulama yapılmıştır. Kaiser-Meyer-Olkin değeri 0.85; Bartlett’s değeri x2=2062.99, p<0.00 hesaplanmıştır. Doğrulayıcı Faktör Analizi yöntemi kullanılarak model uyum incelemesinde χ2 (CMIN/DF)=2.12 ile mükemmel uyum; GFI=0.88, AGFI=0.84, CFI=0.91, RMSEA= 0.07, RMR=0.06, NFI=0.84, TLI=0.89 ve IFI=0.91 ile kabul edilebilir uyum gösterdiği saptanmıştır.


Güvenirlik

Madde analizinde madde toplam puan korelasyon değerleri 0.31 ile 0.76 arasında sıralandığı ve %27’lik alt-üst grup puan ortalamaları arasındaki farkların anlamlı olduğu bulunmuştur. Spearman Brown katsayısı 0.92; Cronbach Alpha 0.86 ve Omega katsayısı 0.88 bulunmuştur.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Development and Validation of a Person-Centered Perioperative Nursing Scale


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Makale


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi