TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Anne-Baba Stres Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Uyarlama


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Çekiç, A. ve Hamamcı, Z. (2018). Anne-Baba Stres Ölçeği Kısa Formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Anatolian Journal of Psychiatry, 19(1), 63-70.


Geliştiren/Uyarlayan
Ali Çekiç, Zeynep Hamamcı


Yıl
2018


Kaynak Adı
Anne-Baba Stres Ölçeği Kısa Formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması


Dergi
Anadolu Psikiyatri Dergisi


Cilt
19


Sayı
1


Sayfa Aralığı
63-70


Link:
https://www.ejmanager.com/fulltextpdf.php?mno=263093


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
10.5455/apd.263093


Sorumlu Yazar
Ali ÇEKİÇ


İletişim
alicekic@gantep.edu.tr


Alt Boyutlar
başarısız ebeveyn çocuk etkileşimi, ebeveyn stresi, zor çocuk


Kimlere Uygulanabilir
0-12 yaş çocuğu olan ebevbeynler


Derecelendirme
5'li Likert


Ölçek Puanlaması

ABSÖ-KF’den alınacak en yüksek puan 180, en düşük puan 36’dır


Ölçek Değerlendirmesi

Ölçeğin her alt boyutundan alınan yüksek puan o alt boyutta anne babaların stres yaşadıklarını göstermektedir. Ölçekten alınan toplam puanın yükselmesi anne-babanın stres düzeyinin artması anlamına gelmektedir.


Çeviri Süreci

ABSÖ-KF'nin maddeleri ölçeğin uzun formu olan ve daha önce Çekiç ve arkadaşları tarafından Türkçeye uyarlanan ABSÖ’den alındığı için bu çalışmada yeniden bir çeviri sürecine girilmemiştir. Ölçeğin uyarlama işlemi için ABSÖ-KF’nin telif haklarını elinde bulunduran PAR şirketinden izin alınmış ve uyarlama sürecine ilişkin karşılıklı bir anlaşma imzalanmıştır.


Geçerlik

ABSÖ-KF’nin Türk kültüründe geçerli bir ölçme aracı olup olmadığını belirlemek için çocuklarını hastanelerin psikiyatri servisleri, rehberlik ve araştırma merkezleri ve okulların psikolojik danışma servislerine getiren anne-babalar ile bu birimlerden herhangi birine başvurmayan anne babaların ölçme aracından elde ettikleri puanlar karşılaştırılmıştır. Geçerlik çalışmasına annelerin daha fazla (s=40, %66.7) katıldığı, hem annelerde hem de babalarda katılımcıların büyük bir çoğunluğunun evli [anne (s=36, %90.0) baba (s=20, %100.0)] ve üniversite mezunu [anne (s=19, %47.5) baba (s=9, %45.0)] olduğu görülmektedir Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla, psikiyatri grubu ve normal gruptaki anne-babaların ölçekten aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için bağımsız örneklemler için t-testi uygulanmıştır. ABSÖ-KF normal ve klinik gruplar arasında tüm alt boyutlarda pp<0.001 düzeyinde anlamlı farklılık göstermektedir. Klinik grupta yer alan anne-babaların ABSÖ-KF’nin tüm alt boyutlarından aldıkları puanların ortalamaları normal grubun aldığı puanların ortalamalarından daha yüksektir . Bu da ABSÖ-KF’nin çocukları için hastanelerin psikiyatri servisleri, rehberlik ve araştırma merkezleri ve okulların psikolojik danışma servislerine başvuran anne-babalar ile çocukları için bu birimlerden herhangi birine başvurmayan ve bu nedenle stresli olmadıkları düşünülen anne-babaları doğru ayırt ettiği düşünülmektedir


Güvenirlik

ABSÖ-KF’nin güvenirlik analizleri 49 anne-baba üzerinde bir ay arayla yapılan test-tekrar test yöntemi ile yapılmıştır. Güvenilirlik çalışmasına katılanların büyük bir kısmını annelerin (s=43, %87.8) oluşturduğu görülmektedir. Hem annelerde, hem de babalarda evli olmayanların oranı oldukça düşüktür BSÖ-KF bir ay arayla yapılan test-tekrar test puanlarına ilişkin hesaplanan korelasyon değerleri incelendiğinde ABSÖ-KF’nin bir ay arayla yapılan test-tekrar test korelasyon değerlerinin orta ve yüksek düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. Elde edilen değerlerin ABSÖ-KF’nin zamana karşı güvenirliğinin bir kanıtı olarak ifade edilebilir. Ayrıca ölçme aracının güvenilirliğini belirlemek için iç tutarlılık katsayıları da hesaplanmış ve elde edilen değerler ölçeğin Türk kültüründe anne-babaların stres düzeylerinin belirlenmesinde kullanılabilecek güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı
Parenting Stres Index. Fourth Edition


Orijinal Ölçek Kaynak Türü
Kitap


Orijinal Kaynak / Referans

Abidin, R. R. (2012). Parenting Stres Index. Fourth Edition PAR. Lutz.


Orijinal Ölçek Yazarlar
Richard R. Abidin


Orijinal Ölçek Yıl
2012


Orijinal Ölçek Kaynak Adı
Parenting Stres Index. Fourth Edition


Orijinal Ölçek Link:
https://www.parinc.com/Products/Pkey/333


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi