TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Çocuk İstismarı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://www.sbfdergi.hacettepe.edu.tr/article/view/5000127375/5000117050


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Berkmen, B. ve Okray, Z. (2015). Çocuk İstismarı Ölçeğinin Türkçe’ ye çevirisi, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal, 1, 242-254.


Geliştiren/Uyarlayan: Bengü Berkmen, Zihniye Okray


Yıl: 2015


Kaynak Adı: Çocuk İstismarı Ölçeği'nin Türkçe'ye Çevirisi, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi: Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal


Cilt: 1


Sayfa Aralığı: 242-254


Sorumlu Yazar: Bengü Berkmen


İletişim: bberkmen@ciu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Çocuk istismarı


Alt Boyutlar: Duygusal istismar, Duygusal/Bakım İhmal, Fiziksel İstismar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Fiziksel İstismar (8m)
Duygusal istismar (11m)
Fiziksel İhmal (12m)


Kimlere Uygulanabilir: İlkokul ve Ortaokul Öğrencileri


Ölçek Değerlendirmesi:

Çocuk İstsmarı Ölçeği’ndeki alt ölçeklerden alınan puanların toplamı, ölçekten alınan toplam puanı göstermektedir.
Ölçekteki puan aralığı 34-136 arasındadır. 54 puanın altındaki puanlar “hafif istismarı”ı, 55-65 arasında alınan puanlar “orta derece istismar”ı ve 66’nın üzerindeki puanlar da “ağır istismar” olduğunu tanımlamaktadır


Çeviri Süreci:

ÇİÖ’nün uyarlama çalışmasının ilk aşamasında ölçeğin geliştiricileri olanDr. Farah Malik ve Dr. Syed Ashiq Ali Shah ile iletişime geçilerek ölçeğin Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan çocuklara uyarlanması yönünde izin istenmiştir. Malik ve Shah’ın izni doğrultusunda ölçek ilk olarak 2 bağımsız uzman tarafından Türkçe’ye, daha sonra Türkçe’ye çevrilmiş olan formlar da yine farklı iki uzman tarafından yeniden İngilizce’ye çevrilerek anlam farklılıklarına bakılmıştır. Yapılan tercümeler sonucunda her iki çeviride de anlam farklılığı olmadığı görülmüş ve soru formu oluşturulmuştur.


Geçerlik:

ÇİÖ’nün geçerlik çalışması için ölçüt geçerliği ve yapı geçerliğine bakılmıştır. Ölçüt geçerliğini sınamak için katılımcılara ABTÖ ve ADÖ uygulanmıştır. ABTÖ için r= 0.197 (p=0.078) ADÖ için r= -0,121 (p=0.000) sonuçları bulunmuştur.


Güvenirlik:

ÇİÖ’nün Cronbach Alpha iç tutarlılık kat sayısı 0,67 olarak bulunmuştur. ÇİÖ’nün madde-toplam puan korelasyonları -0,08 ve 0,44 arasında değişmektedir. (P<0.001) ÇİÖ’nün test-tekrar test güvenirlik katsayıları 0,84 dür. ÇİÖ’nün iki yarı güvenirlik katsayısı 0.48 dır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi