TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Anne-Baba Stres Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://www.ejmanager.com/fulltextpdf.php?mno=263093


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

10 Psikoloji » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Çekiç, A. ve Hamamcı, Z. (2018). Anne-Baba Stres Ölçeği Kısa Formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması. Anatolian Journal of Psychiatry, 19(1), 63-70.


Geliştiren/Uyarlayan: Ali Çekiç, Zeynep Hamamcı


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Anne-Baba Stres Ölçeği Kısa Formunun Türkçeye uyarlanması: Geçerlilik ve güvenilirlik çalışması


Dergi: Anadolu Psikiyatri Dergisi


Cilt: 19


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 63-70


DOI: 10.5455/apd.263093


Sorumlu Yazar: Ali ÇEKİÇ


İletişim: alicekic@gantep.edu.tr


Alt Boyutlar: başarısız ebeveyn çocuk etkileşimi, ebeveyn stresi, zor çocuk


Kimlere Uygulanabilir: 0-12 yaş çocuğu olan ebevbeynler


Derecelendirme: 5'li Likert


Ölçek Puanlaması:

ABSÖ-KF’den alınacak en yüksek puan 180, en düşük puan 36’dır


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her alt boyutundan alınan yüksek puan o alt boyutta anne babaların stres yaşadıklarını göstermektedir. Ölçekten alınan toplam puanın yükselmesi anne-babanın stres düzeyinin artması anlamına gelmektedir.


Çeviri Süreci:

ABSÖ-KF'nin maddeleri ölçeğin uzun formu olan ve daha önce Çekiç ve arkadaşları tarafından Türkçeye uyarlanan ABSÖ’den alındığı için bu çalışmada yeniden bir çeviri sürecine girilmemiştir. Ölçeğin uyarlama işlemi için ABSÖ-KF’nin telif haklarını elinde bulunduran PAR şirketinden izin alınmış ve uyarlama sürecine ilişkin karşılıklı bir anlaşma imzalanmıştır.


Geçerlik:

ABSÖ-KF’nin Türk kültüründe geçerli bir ölçme aracı olup olmadığını belirlemek için çocuklarını hastanelerin psikiyatri servisleri, rehberlik ve araştırma merkezleri ve okulların psikolojik danışma servislerine getiren anne-babalar ile bu birimlerden herhangi birine başvurmayan anne babaların ölçme aracından elde ettikleri puanlar karşılaştırılmıştır. Geçerlik çalışmasına annelerin daha fazla (s=40, %66.7) katıldığı, hem annelerde hem de babalarda katılımcıların büyük bir çoğunluğunun evli [anne (s=36, %90.0) baba (s=20, %100.0)] ve üniversite mezunu [anne (s=19, %47.5) baba (s=9, %45.0)] olduğu görülmektedir Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla, psikiyatri grubu ve normal gruptaki anne-babaların ölçekten aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark olup olmadığını test etmek için bağımsız örneklemler için t-testi uygulanmıştır. ABSÖ-KF normal ve klinik gruplar arasında tüm alt boyutlarda pp<0.001 düzeyinde anlamlı farklılık göstermektedir. Klinik grupta yer alan anne-babaların ABSÖ-KF’nin tüm alt boyutlarından aldıkları puanların ortalamaları normal grubun aldığı puanların ortalamalarından daha yüksektir . Bu da ABSÖ-KF’nin çocukları için hastanelerin psikiyatri servisleri, rehberlik ve araştırma merkezleri ve okulların psikolojik danışma servislerine başvuran anne-babalar ile çocukları için bu birimlerden herhangi birine başvurmayan ve bu nedenle stresli olmadıkları düşünülen anne-babaları doğru ayırt ettiği düşünülmektedir


Güvenirlik:

ABSÖ-KF’nin güvenirlik analizleri 49 anne-baba üzerinde bir ay arayla yapılan test-tekrar test yöntemi ile yapılmıştır. Güvenilirlik çalışmasına katılanların büyük bir kısmını annelerin (s=43, %87.8) oluşturduğu görülmektedir. Hem annelerde, hem de babalarda evli olmayanların oranı oldukça düşüktür BSÖ-KF bir ay arayla yapılan test-tekrar test puanlarına ilişkin hesaplanan korelasyon değerleri incelendiğinde ABSÖ-KF’nin bir ay arayla yapılan test-tekrar test korelasyon değerlerinin orta ve yüksek düzeyde, istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. Elde edilen değerlerin ABSÖ-KF’nin zamana karşı güvenirliğinin bir kanıtı olarak ifade edilebilir. Ayrıca ölçme aracının güvenilirliğini belirlemek için iç tutarlılık katsayıları da hesaplanmış ve elde edilen değerler ölçeğin Türk kültüründe anne-babaların stres düzeylerinin belirlenmesinde kullanılabilecek güvenilir bir ölçme aracı olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Parenting Stres Index. Fourth Edition


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Kitap


Orijinal Kaynak / Referans:

Abidin, R. R. (2012). Parenting Stres Index. Fourth Edition PAR. Lutz.


Orijinal Ölçek Yazarlar: Richard R. Abidin


Orijinal Ölçek Yıl: 2012


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: Parenting Stres Index. Fourth Edition


Orijinal Ölçek Link: https://www.parinc.com/Products/Pkey/333


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi