TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Ekran Okuma Öz Yeterlik Algı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://ekran-okuma-oz-yeterlik-algi-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 350 Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Ulu, H. (2018). Ekran okuma öz yeterlik ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 6(1), 148-165.


Geliştiren/Uyarlayan: Hacer Ulu


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Ekran Okuma Öz Yeterlik Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması.


Dergi: Ana Dili Eğitimi Dergisi


Cilt: 6


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 148-165


Sorumlu Yazar: Hacer Ulu


İletişim: hacerulu03@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Öz Yeterlilik Algısı


Alt Boyutlar: anlama, Göz Sağlığı, Kullanışlık, Sayfayı Yönetme


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

4 alt boyut 16 madde
Kullanışlık ( 6 m ) :
Anlama ( 3 m ) :
Sayfayı Yönetme ( 3 m ) :
Göz Sağlığı ( 4 m ) :


Kimlere Uygulanabilir: Eğitim Fakültesi Öğrencileri


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Değerlendirmesi:

EOÖYAÖ madde analizi çalışmalarında 4 faktörde yer alan maddelerin düzeltilmiş madde toplam korelasyonu hesaplandı ve maddelerin alt ve üst %27’lik grupları ayırt edip etmediğini sınamak için t-testi kullanıldı.Madde toplam korelasyonu yorumlanırken değeri .30 ve üzerinde olan maddeler, ölçülecek özelliği ayırt etme açısından yeterli kabul edildi.


Geçerlik:

Yapı geçerliği için Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) ve Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) uygulandı. ‘‘Açımlayıcı faktör analizinde, değişkenler arasındaki ilişkiden hareketle faktör bulmaya yönelik bir işlem; doğrulayıcı faktör analizinde ise değişkenler arasındaki ilişkiye dair daha önce saptanan bir hipotezin ya da kuramın test edilmesi söz konusudur.


Güvenirlik:

Ölçeğin güvenirliğinin belirlenmesinde Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı hesaplandı. Ayrıca madde ayırt ediciliğinin saptanması için %27’lik alt-üst gruplardaki katılımcıların ortalamaları bağımsız örneklemler için t testi ile karşılaştırıldı. AFA’dan elde edilen madde-faktör yapısı DFA ile test edildi. AFA güvenirlik katsayısı ve t testi hesaplamaları SPSS 21.0 programı; DFA ise AMOS 21 programı kullanılarak gerçekleştirildi.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi