TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Matematiğe İlişkin Tutum Ölçeği Kısa Formu

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 359 Matematik Eğitimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Tabuk, M. (2018). Matematiğe İlişkin Tutum Ölçeğinin Kısa Formunun Türkçeye uyarlama çalışması. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 84-95. doi: http://dx.doi.org/ 10.17860/mersinefd.293343


Geliştiren/Uyarlayan: Mesut Tabuk


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Matematiğe İlişkin Tutum Ölçeğinin Kısa Formunun Türkçeye uyarlama çalışması


Dergi: Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt: 14


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 84-95


DOI: http://dx.doi.org/ 10.17860/mersinefd.293343


Sorumlu Yazar: Mesut Tabuk


İletişim: mesuttabuk@comu.edu.tr


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyut ve 15 madde
Motivasyon (5 m)
Öz-güven (5 m)
Değer verme (5 m)


Kimlere Uygulanabilir: Eğitim Fakültesi Öğrencilerine


Derecelendirme: 5'li Likert (1= kesinlikle katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek puan 15 ile 75 arasında değişmektedir.


Çeviri Süreci:

Bu çalışmada öncelikli olarak kısa–MİTÖ maddeleri araştırmacı tarafından özgün dili olan İngilizceden Türkçeye çevrilmiştir. Ayrıca, ölçme aracı öğretmen eğitimi, eğitim bilimleri, ölçme ve değerlendirmeyle beraber İngiliz dili eğitimi üzerine çalışan altı kişilik bir uzman grubu tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Daha yapılan çevirilerde araştırmacılar ve uzman grubunun her iki maddenin özgün haline uygun ve anlaşılır olduğu konusunda %80 düzeyinde tutarlı bir performans gösterdiği tespit edilmiştir (Crocker ve Algina, 1986; Roid ve Haladyna, 1982). Son olarak, Türkçe eğitimi alanından bir uzman tarafından ölçek maddeleri Türkçe
yazım ve anlama kurallarına uygunluk açısından incelenmiş ve Türkçeye çevrilmiş form uygulamaya hazır son haline getirilmiştir.


Geçerlik:

Analiz sonucunda uyum indeksi değerleri sırasıyla x²=236.54, sd=87, RMSEA=0.076, RMR=0.046, SRMR=0.054, GFI=0.91, AGFI=0.87, CFI=0.97, NFI=0.96 ve NNFI=0.96 olarak hesaplanmıştır. Ki-kare değerinin serbestlik derecesine oranı (x²/sd) 2.78 olarak bulunmuştur.


Güvenirlik:

Yapılan güvenirlik çalışmaları kapsamında, tüm ölçeğin Cronbach alfa iç tutarlılık
katsayısının 0.930 olduğu ve bu değerle ölçeğin geneli için güvenirliğin yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ölçme aracının her alt boyutu için iç tutarlılık katsayıları da incelenmiştir. Yapılan bu analizler sonunda, alt faktörlerin Cronbach alfa güvenirlik katsayıları birinci faktör için 0.874, ikinci faktör için 0.891 ve üçüncü faktör için 0.714 olarak hesaplanmıştır. Bu durum ölçek maddelerinin, ölçülmek istenilen özelliği doğru bir şekilde ölçtüğünü ve ölçek maddelerinin birbiriyle yüksek düzeyde ilişki gösterdiklerini ortaya koymaktadır (Büyüköztürk, 2010).


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Development of a short form of the attitudes toward mathematics inventory


Orijinal Kaynak / Referans:

Lim, S. Y. ve Chapman, E. (2013). Development of a short form of the attitudes toward mathematics inventory. Educational Studies in Mathematics, 82(1), 145-164.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi