Alabama Ebeveyn Davranışları Ölçeği
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Ölçek Çeşidi: Uyarlama
Kategori(ler):
10 Psikoloji » 145 Aile İlişkileri, Ebeveynlik ve Aile Danışmanlığı
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Çekiç, A., Türk, F., Buğa, A. ve Hamamcı, Z. (2018). Alabama Ebeveyn Davranışları Ölçeği'nin Türkçe'ye uyarlanması: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 17(66), 729-744. DOI: 10.17755/esosder.355515
Geliştiren/Uyarlayan: Ahmet Buğa, Ali Çekiç, Fulya Türk, Zeynep Hamamcı
Yıl: 2018
Kaynak Adı: Alabama Ebeveyn Davranışları Ölçeği'nin Türkçe'ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
Dergi: Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi
Cilt: 17
Sayı: 66
Sayfa Aralığı: 728-743
DOI: 10.17755/esosder.355515
Sorumlu Yazar: Ali Çekiç
İletişim: alicekic@gantep.edu.tr
Alt Boyutlar: Çocuklarla İlgilenme, Dayakla Cezalandırma, Olumlu Ebeveynlik, Tutarsız Disiplin, Zayıf Ebeveyn Takibi
Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:
35 maddeden oluşmaktadır.
Çeviri Süreci:
Ölçek maddeleri psikolojik danışma alanında uzman iki kişi tarafından Türkçeye çevrilmiştir. Uzmanlardan gelen çeviriler dört kişilik araştırmacı ekibi tarafından incelenip çevirilerin ortak noktaları dikkate alınarak tek bir Türkçe çeviri haline getirilmiştir. Çeviri işlemi tamamlanan ölçeğin Türkçe formu Türkçe öğretmenliği bölümünden bir öğretim üyesine verilerek ölçek maddelerinin Türkçe’ye uygunluğu değerlendirilmiş ve önerileri doğrultusunda ölçek üzerinde gerekli düzeltmeler yapılarak ölçeğe son hali verilmiştir.
Geçerlik:
Yapılan analizler sonucunda belirlenen KMO (0.77) değerinin yeterli uyum gösterdiği belirlenmiştir. Bartlet değeri ise (p .05) varyansların homojen olduğunu, yani dağılımın normal olduğunu göstermektedir.
AEDÖ’nin Türk kültüründe geçerli bir ölçme aracı olup olmadığını belirlemek amacıyla çocuklarının psikolojik belirtileri nedeniyle danışma merkezlerine başvuran anne babalar ile bu birimlerden herhangi birine başvurmayan anne babaların ölçme aracından elde ettikleri puanlar karşılaştırılmıştır. Gruplar karşılaştırılmadan önce geçerlik için kullanılan örneklemden elde edilen verilerin parametrik testlerin temel varsayımlarını karşılayıp karşılamadığı incelenmiştir. Bu amaçla AEDÖ’den elde edilen verilerin çarpıklık ve basıklık katsayıları hesaplanmıştır. Basıklık değerleri Çİ alt boyutu için 1.79, OE alt boyutu için .07, ZET alt boyutu için .61, TD alt boyutu için .61 ve DC alt boyutu için ise .61 olarak hesaplanmıştır. Çarpıklık değerleri Çİ alt boyutu için -1,15, OE alt boyutu için .07-.89, ZET alt boyutu için 1,24, TD alt boyutu için .32 ve DC alt boyutu için ise-.001 olarak hesaplanmıştır.
DFA sonucu elde edilen uyum indeksleri RMSEA=.04, NFI=.79, CFI=.90 ve GFI=.85 olarak bulunmuştur.
Güvenirlik:
Alt boyutlarının iç tutarlılık katsayıları .46 ile .77 arasında değişirken, toplam puana ilişkin iç tutarlılık katsayısı ise .70’ tir.
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr