TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

HARİZMİ Düşme Riski Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/en/pub/deuhfed/issue/57300/732732


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Seren-İntepeler, Ş., Bektaş, M., Barış, V. K., ve Çelik, İ. (2020). HARİZMİ Düşme Riski Ölçeği’nin psikometrik özelliklerinin incelenmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 13(4), 259-266. https://doi.org/10.46483/deuhfed.732732


Geliştiren/Uyarlayan: İsa Çelik, Murat Bektaş, Şeyda SEREN İNTEPELER, Veysel Karani Barış


Yıl: 2020


Kaynak Adı: HARİZMİ Düşme Riski Ölçeği’nin psikometrik özelliklerinin incelenmesi


Dergi: Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi


Cilt: 13


Sayı: 4


Sayfa Aralığı: 259-266


DOI: https://doi.org/10.46483/deuhfed.732732


Sorumlu Yazar: Şeyda SEREN İNTEPELER


Ölçülen Özellikler: Pediatrik Hastaların Düşme Riski


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek, düşme riskini sorgulayan dokuz maddeden oluşmaktadır (nörolojik hastalık/semptom, oksijenlenme değişikliği, düşme riski açısından özellikli hastalığı/semptomu, uygun yatakta yatırılma durumu, görme engeli, hastaya bağlı ekipmanlar, ayakta/yürürken fiziksel desteğe gereksinim duyma durumu, post-op dönemde olma ve riskli ilaç kullanımı).


Kimlere Uygulanabilir: 16 Yaş ve Altı


Ölçek Değerlendirmesi:

Risk faktörlerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen toplam puan üzerinden düşük ve yüksek olmak üzere iki risk düzeyi belirlenmiştir. Eğer toplam puan 15’in altında ise hastanın düşme riski düşük, 15 ve üzeri ise hastanın düşme riski yüksek kabul edilmektedir.


Güvenirlik:

Araştırma kapsamında HARİZMİ Düşme Riski Ölçeği’nin Cronbach alpha katsayısı .40’dan düşük saptanmıştır. Dolayısıyla bu sonuç ölçeğin güvenilir olmadığının bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Ölçeğin Cronbach alpha değerinin düşük olmasına maddelerin birbirinden bağımsız olması, likert tipi bir ölçek olmaması ve maddelerin puan yükleri arasındaki farklılıkların yol açtığı düşünülebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi