TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

İTAKİ Düşme Riski Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: https://dergipark.org.tr/en/pub/deuhfed/issue/57300/732097


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Barış, V. K., İntepeler, Ş. S., İleri, S., & Rastgel, H. (2020). İTAKİ Düşme Riski Ölçeği'nin psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi, 13(4), 214-221.


Geliştiren/Uyarlayan: Hacer Rastgel, Serap İleri, Şeyda SEREN İNTEPELER, Veysel Karani Barış


Yıl: 2020


Kaynak Adı: İTAKİ Düşme Riski Ölçeği'nin psikometrik özelliklerinin değerlendirilmesi.


Dergi: Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi


Cilt: 13


Sayı: 4


Sayfa Aralığı: 214-221


Sorumlu Yazar: Şeyda Seren İntepeler


İletişim: seydaseren@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Hastaların Düşme Riski


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek, Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilmiş olup hasta düşmelerine neden olabilecek toplam 19 risk faktöründen oluşmaktadır.


Kimlere Uygulanabilir: 16 Yaş ve Üstü Yatan Hastalara


Ölçek Puanlaması:

Toplam 11 adet minör, sekiz adet majör risk faktörü bulunmaktadır. Risk faktörlerinin değerlendirilmesi sonucu elde edilen toplam puan üzerinden düşük ve yüksek olmak üzere iki risk düzeyi belirlenmiştir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Eğer toplam puan beşin altında ise hastanın düşme riski düşük, beş ve üzeri ise hastanın düşme riski yüksek kabul edilmektedir.


Geçerlik:

İTAKİ Düşme Riski Ölçeği’nin duyarlılık değeri .91, özgüllük değeri .17, pozitif öngörü değeri .36, negatif öngörü değeri ise .78 olarak hesaplanmıştır. ROC analizi sonucunda ROC Eğrisi Altında Kalan Alan .58 olarak hesaplanmıştır (p = .006, %95 Güven Aralığı = .53 - .64).


Güvenirlik:

İTAKİ Düşme Riski Ölçeği’nin Cronbach alpha katsayısı .46 olarak hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen madde toplam puan korelasyon analizi sonucunda ölçekte yer alan altı maddenin toplam puan ile istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyona sahip olmadığı saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi