Türkçe Ders Kitabındaki Şiirlere Yönelik Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı
Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.
İNDİR
Link: https://dergipark.org.tr/en/pub/teke/issue/62851/953810
Ölçek Çeşidi: Geliştirme
Kategori(ler):
30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme
Kaynak Türü: Makale
Kaynak/Referans:
Demirel, Ş. ve Deniz, H. (2021). 5. sınıf Türkçe ders kitabındaki şiirlerin çocuğa görelik ölçütlerine göre incelenmesi. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi,10(2),720-740. doi;: 10.7884/teke.5251
Geliştiren/Uyarlayan: Hacer DENİZ, Şener DEMİREL
Yıl: 2021
Kaynak Adı: 5. sınıf Türkçe ders kitabındaki şiirlerin çocuğa görelik ölçütlerine göre incelenmesi.
Dergi: Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi
Cilt: 10
Sayı: 2
Sayfa Aralığı: 720-740
DOI: 10.7884/teke.5251
Sorumlu Yazar: Şener DEMİREL
İletişim: sdemirel@firat.edu.tr
Ölçülen Özellikler: biçim, çocuğa görelik, dil ve üslup, iletiler, konu ve tema, resimler
Alt Boyutlar: biçim, dil ve üslup, iletiler, konu ve tema, resimler
Kimlere Uygulanabilir: 0-14 yaş çocuk ailelerine
Ölçek Puanlaması:
Analitik dereceli puanlama anahtarı 26 maddeli olup yeterli ve yetersiz ölçütüne göre 1-4 arasında puanlanmaktadır. Testten alınan en düşük puan 26, en yüksek puan ise 104’tür.
Ölçek Değerlendirmesi:
Ölçekte alınan toplam puan üzerinden 26-52= kötü, 53-78=orta, 79-104=iyi şeklindedir.
Geçerlik:
Üniversitelerinin Türkçe Eğitimi Bölümlerinde görev yapan 3 Doç. Dr., 2 Dr. Arş. Gör. ile Türkçe Eğitimi alanında tezli yüksek lisans yapmış ve aktif olarak görev yapan 3 Türkçe öğretmeninin görüşlerine başvurulmuştur. Uzmanlardan her madde için uygun=3, düzeltilmeli=2, çıkarılmalı=1 kategorilerinden birini seçmeleri ve düzeltilmesi istenen maddeler için düzeltme önerisinde bulunmaları istenmiştir. Uzman görüşleri doğrultusunda Excel programı yardımıyla her bir madde için “KGO=(Nu/N/2)-1” formülünden hareketle kapsam geçerlik oranı hesaplanmıştır.
Güvenirlik:
Geliştirilen ölçme aracının güvenirliğini sağlamak amacıyla Türkçe ders kitabındaki şiirlerin %20’si biri erkek biri kadın olmak üzere 2 uzmana gönderilerek Türkçe Ders Kitabındaki Şiirlere Yönelik Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı ile analiz edilmesi istenmiştir. Uzmanlar arasındaki uyumu belirlemek amacıyla önce SPSS programı yardımıyla korelasyon analizi uygulanmış ve iki uzman arasında %100 uyum olduğu bulunmuştur. Ölçme aracının güvenirliğini güçlendirmek adına Excel programına aktarılan verilere parametrik olmayan Cohen kappa testi de uygulanmıştır. Uzmanlar arasındaki uyumun şans eseri olabileceğini dikkate aldığından iki gözlemci arasındaki yüzde orantı uyumdan daha güçlü olduğu kabul edilen Cohen kappa testi “κ= [Pr(a) - Pr(e)] / [1 - Pr(e)]” formülü uygulanarak yapılmış ve uzmanlar arasındaki uyumun κ=.79 oranında iyi düzeyde olduğu tespit edilmiştir (Kılıç, 2015, s. 142).
Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr