TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Kogan’ın Yaşlı İnsanlara Karşı Tutum Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Küçükgüçlü, Ö., Mert, H., & Akpınar, B. (2011). Reliability and validity of Turkish version of attitudes toward old people scale. Journal of Clinical Nursing, 20(21‐22), 3196-3203.


Geliştiren/Uyarlayan: Burcu AKPINAR SÖYLEMEZ, Hatice Mert, Özlem KÜÇÜKGÜÇLÜ


Yıl: 2011


Kaynak Adı: Reliability and validity of Turkish version of attitudes toward old people scale


Dergi: Journal of Clinical Nursing


Cilt: 20


Sayı: 21-22


Sayfa Aralığı: 3196-3203


DOI: 10.1111/j.1365-2702.2011.03764.x


Sorumlu Yazar: Özlem Küçükgüçlü


İletişim: ozlem.kguclu@deu.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Yaşlı tutum


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Ölçek 34 maddeden oluşan ve birbirini takip eden altı farklı yanıt düzeyini içeren likert tipi bir ölçektir. Bu yanıtlar kesinlikle katılmıyorum, pek katılmıyorum, katılmıyorum, katılıyorum, biraz katılıyorum, kesinlikle katılıyorum şeklindedir. Bu kategoriler sırasıyla 1, 2, 3, 5, 6 ve 7 olarak puanlanmaktadır. Cevaplanmayan madde 4 olarak puanlanmaktadır. Ölçek ileri yaştaki yetişkinlerle ilgili 17 olumlu ve 17 olumsuz ifadeyi içermektedir. Ölçek toplam puanı, olumsuz yanıtların puan değerleri tersine çevrilip olumlu yanıtlara dahil edilerek hesaplanır. Kogan’ın geliştirmiş olduğu bu ölçekten elde edilecek olan puanlar 34-238 arasında değişmektedir.


Kimlere Uygulanabilir: 18 yaş ve üzeri


Derecelendirme: kesinlikle katılmıyorum, pek katılmıyorum, katılmıyorum, katılıyorum, biraz katılıyorum, kesinlikle katılıyorum


Ölçek Puanlaması:

Ölçek ileri yaştaki yetişkinlerle ilgili 17 olumlu ve 17 olumsuz ifadeyi içermektedir. Ölçek toplam puanı, olumsuz yanıtların puan değerleri tersine çevrilip olumlu yanıtlara dahil edilerek hesaplanır. Kogan’ın geliştirmiş olduğu bu ölçekten elde edilecek olan puanlar 34-238 arasında değişmektedir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Olumlu ve olumsuz tutumlar olmak üzere iki alt boyuttan oluşmaktadır. Alt boyutlardan alınan puan ortalamasının artması o yöndeki tutumların fazla olduğunu göstermektedir.


Geçerlik:

RMSEA 0.071, DFA yükleri 0.35-0.61 arasında değişmektedir.


Güvenirlik:

Cronbach's alpha toplam ölçek için 0.89, olumsuz tutumlar alt boyutu için 0.82, pozitif tutumlar alt boyutu için ise 0.85'dir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: Attitudes toward old people


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Kogan, N. (1961). Attitudes toward old people: The development of a scale and an examination of correlates. The Journal of Abnormal and Social Psychology, 62(1), 44-54.


Orijinal Ölçek Yıl: 1961


Orijinal Ölçek Dergi: The Journal of Abnormal and Social Psychology


Orijinal Ölçek Cilt: 62


Orijinal Ölçek Sayı: 1


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 44-54


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi