TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Osteoporotik Kırıktan Korunma Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.



Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri


Kaynak Türü: Tez


Kaynak/Referans:

Aydın, S. (2015). Osteoporotik Kırıktan Korunma Ölçeği'nin geliştirilmesi (Tıpta Uzmanlık). Bülent Ecevit Üniversitesi, Zonguldak.


Geliştiren/Uyarlayan: Sultan AYDIN


Yıl: 2015


Kaynak Adı: OSTEOPOROTİK KIRIKTAN KORUNMA ÖLÇEĞİNİN (OKKÖ) GELİŞTİRİLMESİ


Tez Türü: Tıpta Uzmanlık


Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi


Şehir: Zonguldak


Ülke: Türkiye


Sorumlu Yazar: Sultan Aydın


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

22 Doktorun önerdiği tıbbi tedavi veya ek
destek önerilerini uygularsam kemik
erimesinden ve kırıklarından korunurum

23 Fiziksel egzersiz yaparsam kemik erimesine
bağlı kırıklardan korunur, daha uzun süre
kimseye bağımlı olmadan yaşarım

24 Kemik erimesinden korunmak için fiziksel
egzersiz yapmamı ailem ve yaşadığım
çevre olumlu karşılar.


Ölçek Değerlendirmesi:

Ölçeğin her bir alt boyutundan alınan yüksek puan bireyin ilgili alt boyutun değerlendirdiği özelliğe sahip olduğunu göstermektedir. Ölçek ayrıca toplam iyi oluş puanı vermektedir.


Geçerlik:

Verilerin Faktör analizine örneklem uygunluk ölçüsü olarak KMO değeri, değişkenler tarafından oluşturulan ortak varyans miktarını bildirdiğinden, bu değerin 1‟e yakın olması verinin faktör analizi yapmak için uygun olduğunu göstermektedir. Bu değer çalışmamızda 0.90 (mükemmel düzey) bulunmuş olduğundan, bu verilerin faktör analizinde kümelenebileceğinin kanıtıdır. Bartlet Sphericity değeri ve onun anlamlılığı ise maddelerin birbirleri ile korelasyon gösterip göstermediğini sınamaktadır. Bu değerin anlamlılığı, çalışmada p=0.001 olarak bulunduğundan, 0.10‟nun altında olduğu için, bu iki değer bu verilerle faktör analizine geçilebileceğini göstermektedir.


Güvenirlik:

OKKÖ analiz yapıldığında, tüm ölçeğin güvenirliğine ilişkin olarak, tamamı ve her değişken için ayrı ayrı Cronbach alfa (Crα) güvenirlik katsayıları hesaplanmıştır. Toplamı için Crα katsayısı 0.95, değişkenlerin Crα katsayıları ise 0.70-0.89 arasındadır. Toplamı için tekrar-testin güvenirliği de 0,95; değişkenlerin tekrar- test güvenirliği 0.72-0.90 arasındadır. OKKÖ‟nin tamamı ve değişkenlerinin test ve tekrar-test güvenirlilik değerleri Tablo 12’de verilmiştir. Bu bulgular OKKÖ‟nin yüksek düzeyde güvenirliğe sahip olduğunu göstermektedir. Test-tekrar test güvenilirliğinde, iki hafta arayla yapılan iki ölçüm arasındaki korelasyon yüksek düzeydedir


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi