TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Veliye Yönelik Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Link: http://veliye-yonelik-paylasilan-liderlik-algisi-olcegi-toad.pdf


Ölçek Çeşidi: Geliştirme


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme » 310 Eğitim Yönetimi


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Erol, Y.,ve Turhan, M.(2018). Veliye Yönelik Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeğinin geliştirilmesi. Turkish Journal of Educational Studies, 5 (1), 83-96.


Geliştiren/Uyarlayan: Muhammed Turhan, Yusuf Celal Erol


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Veliye Yönelik Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi.


Dergi: Turkish Journal of Educational Studies


Cilt: 5


Sayı: 1


Sayfa Aralığı: 83-96


Sorumlu Yazar: Yusuf Celal Erol


İletişim: yusufcelalerol@gmail.com


Ölçülen Özellikler: Veliye Yönelik PaylaşılaN Liderlik Algısı


Alt Boyutlar: Kararlara Katılma, Otokratik Liderlik, Paydaşların İşbirliği


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

3 alt boyut 23 madde
Kararlara Katılma ( 12 m ) :Öğrencilerin başarısı ve başarısızlığı konusundaki sorumluluğu okul yöneticileri, öğretmenler ve veliler birlikte üstlenir.
Paydaşların İşbirliği ( 9 m ) : Okul yöneticileri ve öğretmenler, velilerin eğitim-öğretimle ilgili konulardaki çabalarını destekler.
Otokratik Liderlik ( 2 m ) :Diğer çalışanların ve velilerin ne yapacağına sadece okul müdürü karar verir.


Kimlere Uygulanabilir: Ortaokul Öğrenci Velileri


Derecelendirme: 5'li likert (1=kesinlikle katılmıyorum - 2=katılmıyorum- 3=yarı yarı yarıya katılıyorum - 4=katılıyorum - 5=tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması:

Otokratik Liderlik (3 ve 5. maddeler) boyutu ise ters maddelerden oluşmaktadır.Ölçeğin tamamından alınabilecek en yüksek puan 115’tir.


Ölçek Değerlendirmesi:

Maddelerin ayırt ediciliğini belirlemek için düzeltilmiş madde toplam korelasyonları hesaplandı. Madde toplam korelasyon değerlerinin yorumlanmasında 0,30 değeri sınır olarak kabul edildi.


Geçerlik:

Velilere Yönelik Paylaşılan Liderlik Algısı Ölçeği’nin yapı geçerliğini belirlemek için açımlayıcı faktör analizi yapılmadan önce, verilerin faktör analizi için uygunluğunu tespit etmek amacıyla, KaiserMeyer-Olkin (KMO) katsayısı hesaplanmış ve Bartlett Sphericity Testi yapıldı.Açımlayıcı faktör analizi ile belirlenen yapının geçerliğini doğrulamak için Açımlayıcı Faktör
Analizi ile son şekli verilen ölçek farklı bir veli grubuna tekrar uygulandı.. Elde edilen veriler SPSS AMOS 22.0 paket programına girilerek maddeler, ölçeğin yapısına uygun bir şekilde tanımlandı.


Güvenirlik:

Ölçekten elde edilen ölçümlerin ne derece güvenilir olduğunu belirlemek için, hem ölçeğin bütünü ve hem de faktörler düzeyinde iç tutarlık katsayıları hesaplandı. Buna göre ölçeğin iç tutarlılık katsayıları; ölçeğin bütünü için .897, birinci faktör için .907, ikinci faktör için .846, üçüncü faktör için .763 olarak hesaplandı. Bu değerler, ölçeğin iç tutarlılığının kabul edilebilir düzeyde olduğunu göstermektedir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi