TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Yoğun Bakım Hemşirelerinin Taburculuk Planlaması Algıları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

60 Sağlık Bilimleri » 640 Hemşirelik


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Kuşeli-Dost, S. ve Kaya, H. (2015). Yoğun Bakım Hemşirelerinin Taburculuk Planlaması Algıları Ölçeğinin güvenirlik ve geçerliği. Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi, 23(3), 195-202.


Geliştiren/Uyarlayan: Hülya Kaya, Senem Kuşeli Dost


Yıl: 2015


Kaynak Adı: Yoğun Bakım Hemşirelerinin Taburculuk Planlaması Algıları Ölçeğinin Güvenirlik ve Geçerliği


Dergi: Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi


Cilt: 23


Sayı: 3


Sayfa Aralığı: 195-202


Sorumlu Yazar: Hülya Kaya


İletişim: hulyakay@istanbul.edu.tr


Ölçülen Özellikler: Taburculuk planlamaları algısı


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

14 sorudan oluşmaktadır. 10 madde terstir.


Kimlere Uygulanabilir: Hemşireler


Derecelendirme: Beşli likert tipindeki ölçek; 1. Kesinlikle Katılmıyorum 2. Katılmıyorum 3. Kararsızım 4. Katılıyorum 5. Kesinlikle Katılıyorum seçeneklerinden oluşmaktadır.


Ölçek Puanlaması:

Ölçekten alınabilecek olası en düşük puan 14, en yüksek puan 70’tir


Ölçek Değerlendirmesi:

Toplam puan arttıkça algılar olumlu yönde artmaktadır.


Çeviri Süreci:

Bu konuda uzman ve İngilizceyi iyi derecede bilen iki kişi bağımsız olarak ölçeğin Türkçe çevirisini yapmıştır. Daha sonra Türkçeye çevrilen ölçek, taburculuk planlaması konusunda uzman bir öğretim üyesi ve bir Türk Dili ve Edebiyatı uzmanı tarafından incelenmiş, çelişen ifadeler görüşülerek düzeltilmiştir. İngilizceyi ve ilgili kültürü ve aynı zamanda Türkçeyi iyi bilen bir kişi tarafından İngilizceye geri çevirisi yapılmıştır. İngilizceye geri çevirisi yapılan yoğun bakım hemşirelerinin taburculuk planlaması algı ölçeği ile özgün ölçek karşılaştırılarak mantık ve ifadelerin tutarlılığı saptanmıştır.


Geçerlik:

Pearson korelasyon analizi ile incelendiğinde, ilişkinin pozitif yönde, orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır (r: 0,29; p<0,001).


Güvenirlik:

Maddelerin korelasyon güvenirlik katsayılarının r = 0,31 ile 0,62 arasında, pozitif yönde ve istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı olduğu saptanmıştır.Cronbach Alfa güvenirlik katsayılarının 0,65 ile 0,69 arasında olduğu ve ölçek toplam Cronbach Alfa güvenirlik katsayısının 0,70 olduğu saptanmıştır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Orijinal Ölçek Adı: ICU nurses’ perceptions of discharge planning a preliminary study. Intensive and Critical Care Nursing


Orijinal Ölçek Kaynak Türü: Makale


Orijinal Kaynak / Referans:

Chaboyer, W. ve ark. (2002). ICU nurses’ perceptions of discharge planning a preliminary study. Intensive and Critical Care Nursing, 18: 90-95.


Orijinal Ölçek Yazarlar: W. Chaboyer


Orijinal Ölçek Yıl: 2002


Orijinal Ölçek Kaynak Adı: ICU nurses’ perceptions of discharge planning a preliminary study. Intensive and Critical Care Nursing


Orijinal Ölçek Dergi: Intensive and Critical Care Nursing


Orijinal Ölçek Cilt: 18


Orijinal Ölçek Sayfa Aralığı: 90-95


Orijinal Ölçek Güvenirlik:

Cronbach Alfa katsayısı 0,73 olarak bulunmuştur.


Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi