TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Araştırma Sorgulamaya Dayalı Öğretim Hakkında Öğretmen Tutumları Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Makale

İNDİR


Ölçek Çeşidi: Uyarlama


Kategori(ler):

30 Eğitim Bilimleri ve Öğretmen Yetiştirme


Kaynak Türü: Makale


Kaynak/Referans:

Açıkgöz, D., Sağır, Ş. U., ve Ozan, F.(2018). Araştırma Sorgulamaya Dayalı Öğretim Hakkında Öğretmen Tutumları ölçek uyarlama çalışması. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 6(11), 1-14.


Geliştiren/Uyarlayan: Dilek AÇIKGÖZ, Ferhat OZAN, Şafak ULUÇINAR SAĞIR


Yıl: 2018


Kaynak Adı: Araştırma Sorgulamaya Dayalı Öğretim Hakkında Öğretmen Tutumları Ölçek Uyarlama Çalışması


Dergi: Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi


Cilt: 6


Sayı: 11


Sayfa Aralığı: 1-14


Sorumlu Yazar: Dilek Açıkgöz


İletişim: dileksakar02@gmail.com


Alt Boyutlar: Araştırma Sorgulamaya Yönelik Endişeler, Araştırma Sorgulamaya Yönelik Görüşler, Fen Öğretiminin Önemi


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları:

Araştırmada yararlanılan veriler dört bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde cinsiyet, eğitim durumu, öğretmenlik yılları, sınıf düzeyi ve ders eğitimi ve soruşturma deneyimi gibi öğretmenlere ait demografik bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümünde, 14 maddeden oluşan "Araştırma Sorgulamaya Yönelik Görüşler" in Türkçeye çevrilmiş şekli bulunmaktadır .Üçüncü bölüm ise , 11 maddeden oluşan "Fen Öğretiminin Önemi" üzerine Türkçeye çevrilen ve maddeleri vardır. Araştırmanın son bölümü olan dördüncü kısımda ise "Araştırma Sorgulamaya Yönelik Endişeler" in Türkçeye çevrilmiş formu bulunmaktadır


Kimlere Uygulanabilir: Fen Alanı Öğretmenleri


Derecelendirme: Araştırma Sorgulamaya Yönelik Görüşler" kısmı sırasıyla kesinlikle katılmıyorum, katılmıyorum, katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum olarak belirlenmiştir. İkinci bölüm olan " Fen Öğretiminin Önemi" çok önemli değil, biraz önemli, önemli, çok önemli likert tipindedir. Son olarak "Araştırma Sorgulamaya Yönelik Endişeler" kısmındaki Likert ölçeği; endişesiz, biraz endişeli, endişeli ve çok endişeli şeklinde derecelendirilmiştir.


Geçerlik:

AFA yapılan ölçeğin yapı geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi ile kontrol edilmiştir. DFA bulgularına bakıldığında χ2=661,22 df=272 p=0,000 bulunmuştur. χ2/df =2,43 tür. Diğer parametreler şu şekildedir: RMSEA = 0,069; NFI: 0,84; CFI: 0,90; IFI=0,90; RMR= 0,076; GFI=0,85; NNFI= 0,89; CFI= 0,90; GFI=0,85; AGFI=0,82.


Güvenirlik:

Ölçeğin tümünün güvenirlik katsayısı (cronbach alpha) 0,816 bulunmuştur. Hesaplanan her bir faktörün güvenirlik katsayısı sırasıyla 0,801; 0,776 ve 0,816'dır.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Orijinal Form

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi