Yıldırım-Sarı, H. ve Başbakkal, Z. (2008). Zihinsel Yetersiz Çocuğu Olan Aileler için Aile Yükü Değerlendirme Ölçeğinin Geliştirilmesi. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 11(3), 86-95.
43 madde ve 6 alt boyut
Ekonomik Yük (6 m): Çocuğumun sağlık ve özel eğitim harcamaları aile bütçemizi zorluyor.
Yetersizlik Algısı (8 m): Çocuğumun gelecekte evlenip yuva kuramayacağını düşünmek beni üzüyor.
Sosyal Yük (6 m): Bayramlarda, çocuğumdan dolayı bayram ziyareti yapamıyorum.
Fiziksel Yük (5 m): Çocuğumun giyinip soyunması sorun oluyor.
Duygusal Yük (11 m): Çocuğumdan dolayı çok bunalıyorum.
Zaman Gereksinimi (7 m): Zamanımın çoğunu çocuğumun bakımı için harcıyorum.
Ölçek maddelerine verdikleri puanların en düşüğü 5, en yükseği 10’dur. Ölçekte ters madde yoktur.
Açıklayıcı Faktör Analizi maddelerin yeterince yüksek oranda faktörler tarafından açıklanmasını hedeflemektedir. Doğrulayıcı Faktör Analizi ise bir faktörü oluşturan maddelerin faktörle ilişkisinin yeterli olup olmadığını değerlendirmektedir.
Ölçeğin cronbach alfa güvenirlik katsayısı (iç tutarlılığı) 0.92 olarak belirlenmiştir. Test- tekrar testarasındaki korelasyon değeri 0.98’dir ve P=0.000 düzeyinde anlamlıdır.
Ölçeğin cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.92, ölçeğin tekrar test uygulamasında cronbach alfa güvenirlik katsayısı 0.93’tür. Ölçeğin test- tekrar test arasındaki korelasyon değeri 0.98’dir ve P=0.000 düzeyinde anlamlıdır. İki Yarım Test Korelasyon Analizinde; ölçeğin birinci bölümünün cronbach alfa değeri 0.87, ikinci bölümünün 0.88’dir. Ölçeğin iki bölümü arasında pozitif yönde güçlü (r=0.68) ve istatistiksel olarak anlamlı (p=0.000) bir ilişki bulunmaktadır.