TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Öğretmen Kaygısı Ölçeği (Fen Bilimleri)

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kahraman, M., ve Polat, D. (2017). Fen bilimleri öğretmenlerinin laboratuvar ve öğretim sürecine ilişkin kaygı ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30(2), 757-780.


Geliştiren/Uyarlayan
Dilber POLAT, Murat Kahraman


Yıl
2017


Kaynak Adı
Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Laboratuvar ve Öğretim Sürecine İlişkin Kaygı Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması


Dergi
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi


Cilt
30


Sayı
2


Sayfa Aralığı
757 - 780


Link:
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/388007


Dosyalar

Makale
PDF


DOI
https://doi.org/10.19171/uefad.369240


Sorumlu Yazar
Dilber POLAT


İletişim
d.polat218@gmail.com


Ölçülen Özellikler
Fen bilimleri kaygısı, Fen Bilimleri öğretim sürecindeki öğretmen kaygıları, Kaygı, Kaygı Düzeyi, Öğretmen Kaygısı


Alt Boyutlar
Alan Yeterliliğine İlişkin Kaygılar, İletişime İlişkin Kaygılar, Sınıf Yönetimine İlişkin Kaygılar


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

4. Deneyi bilimsel gerçeklerle açıklayamamaktan
6. Öğrencilerimden biri rahatsızlanırsa ilk yardım
yapamamaktan
10. Deney araçlarını kullanamamaktan
11. Deneyden sonuç alamamaktan
13. Yangın, sel ve deprem vb. durumlarda nasıl
davranacağımı bilememekten
14. Mikroskopta görüntüyü sağlayamamaktan
15. Günlük hayattan örnek verememekten
16. Deney yaparken kazaya sebep olmaktan (öğrencilerime ve kendime zarar vermekten)


Kimlere Uygulanabilir
Biyoloji Öğretmenleri, Fen Bilimleri Öğretmeleri, fizik öğretmenleri, Kimya Öğretmnleri, Öğretmen Adayları, Okul Öncesi Öğretmenleri, Sınıf Öğretmenleri


Derecelendirme
Ölçek 10'lu dereceli ölçek şeklinde olup 1= Hiç Kaygı Duymam .........10 Çok Kaygı Duyarım şeklinde her madde 1'den10'a kadar bir tam sayı ile derecelendirilmiştir.


Ölçek Puanlaması

Ölçekten alınabilecek en düşük puan 44, en yüksek puan 440 puandır. Ölçekte ters madde bulunmamaktadır.


Ölçek Değerlendirmesi

44-110 puan = Çok Düşük Kaygı Düzeyi
111 -175 puan = Düşük Kaygı Düzeyi
176 - 308 puan = Orta Düzeyde Kaygı
309 - 373 puan =Yüksek Düzeyde Kaygı
374 - 440 puan = Çok Yüksek Kaygı Düzeyi olarak hesaplanmaktadır.


Geçerlik

Bu çalışmanın amacı derslerinde laboratuvarda kullanması gereken fen öğretmelerinin öğretim ve deney sürecine ilişkin kaygı kaynaklarını belirleyecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Bu amaç doğrultusunda Fen Eğitimi alanından 5’i doktora öğrencisi, 9’u yüksek lisans öğrencisi, 12’si öğretmen ve 28’i lisans öğrencisi olan toplam 54 katılımcıya “Fen bilimleri öğretmeni laboratuvarda ve öğretim sürecinde hangi kaygıları hisseder” konulu birer kompozisyon yazmaları istenmiştir. kompozisyonlara içerik analizi yapıldıktan sonra, ilgili literatür taranarak 65 maddelik bir madde havuzu oluşturulmuştur. Oluşan madde havuzu dil ve kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla 3’ü fen bilimleri uzmanı 1’i Dil uzmanı olan 4 uzman görüşüne sunulmuş ve uzman görüşleri doğrultusunda 5 madde ölçekten çıkarılmıştır. 10’lu Likert tipindeki 60 madde içeren ölçek taslağı önce 14 fen bilimleri öğretmeninin katılımıyla pilot uygulamada denenmiş, daha sonra 111 öğretmene uygulanarak, toplanan verilere açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Ölçeğin alt boyutlarına ilişkin Alpha katsayılarının (0.91) yüksek olması (Fen ve Laboratuvar =.95, İletişim=.91 ve Sınıf yönetimi=.88) alt boyutlarda yer alan maddelerin birbiriyle tutarlı olduğunu göstermiştir. DFA sonuçlarına göre tüm maddelerin t değerleri anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, bu ölçeğin fen bilimleri öğretmenlerinin laboratuvar ve öğretim sürecindeki kaygılarını ölçebilecek, geçerli ve güvenilir bir ölçek niteliği taşıdığı söylenebilir.


Güvenirlik

10’lu Likert tipindeki 60 madde içeren ölçek taslağı önce 14 fen bilimleri öğretmeninin katılımıyla pilot uygulamada denenmiş, daha sonra 111 öğretmene uygulanarak, toplanan verilere açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Ölçeğin alt boyutlarına ilişkin Alpha katsayılarının (0.91) yüksek olması (Fen ve Laboratuvar =.95, İletişim=.91 ve Sınıf yönetimi=.88) alt boyutlarda yer alan maddelerin birbiriyle tutarlı olduğunu göstermiştir. DFA sonuçlarına göre tüm maddelerin t değerleri anlamlı bulunmuştur (p<0.05). Sonuç olarak, bu ölçeğin fen bilimleri öğretmenlerinin laboratuvar ve öğretim sürecindeki kaygılarını ölçebilecek, geçerli ve güvenilir bir ölçek niteliği taşıdığı söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi