TÜRKİYE
ÖLÇME
ARAÇLARI
DİZİNİ
© Prof. Dr. Halil Ekşi I Marmara Üniversitesi I toadizini@gmail.com

Etik Değerlere Yatkınlık Ölçeği

Kullanım İzni
Dizinde yer alan e-posta adresi TOAD ekibi tarafından açık kaynaklardan eklenmiştir. Dizinde sorumlu yazar e-postası yer almıyorsa veya dizinde yer alan e-postadan geri dönüş alamıyorsanız başka kaynaklardan diğer e-postalarına ulaşarak izin almanızı öneririz.


Ölçek Çeşidi
Geliştirme


Kategori(ler)


Kaynak Türü
Makale


Kaynak/Referans

Kaya, İ. (2015). Etik Değerlere Yatkınlık Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(41), 968- 974.


Geliştiren/Uyarlayan
İbrahim Kaya


Yıl
2015


Kaynak Adı
Etik Değerlere Yatkınlık Ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması


Dergi
Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi


Dosyalar

Makale
PDF


Sorumlu Yazar
İbrahim Kaya


İletişim
ibrahim-kayaa@hotmail.com


Ölçülen Özellikler
Öğretmen adaylarının etik değerlere yatkınlık dereceleri


Örnek Maddeler ve Madde Sayıları

35 madde


Kimlere Uygulanabilir
21-22 yaşındaki bireylere


Derecelendirme
5'li Likert (1=tamamen katılmıyorum - 5= tamamen katılıyorum)


Ölçek Puanlaması
-

Ölçek Değerlendirmesi

“Etik Değerlere Yatkınlık Ölçeği” için yapılan açımlayıcı faktör analizinden elde edilen sonuçlar bu çerçevede değerlendirildiğinde 3 faktör altında toplanan 16 maddenin faktör yüklerinin .32’nin üzerinde olduğu ve toplam varyansın %61.93’ünün açıklandığı görülmektedir. Elde edilen bu sonuç geliştirilen ölçeğin faktör yükleri ve açıklanan varyans yüzdesi açısından yeterli olduğunu ortaya koymaktadır.


Geçerlik

Etik Değerlere Yatkınlık Ölçeği’nin geçerliği, açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve ölçüt geçerliği ile tespit edilmiştir.


Güvenirlik

Güvenirliği Cronbach Alpha iç tutarlılık yöntemi, alt-üst grup güvenirlik çalışması ve madde toplam korelasyonu ile incelenmiştir. Ölçek duyuşsal özellikleri ölçen bir ölçme aracı olduğu için güvenirlik katsayısı olarak Cronbach’s Alpha hesaplanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik analizleri SPSS 21.0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Cronbach’s Alpha değerinin 0.90 olduğu tespit edilmiştir. 0.70 ve üzeri değerlerin kullanılabilir kabul edilmesi dolayısıyla elde ettiğimiz bu değerin kullanılabilir olduğu söylenebilir.


Kullanılan Araştırmalar
scholar.google.com.tr

Sitemizden en iyi biçimde yararlanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaptığınızda çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.    Daha Fazla Bilgi